Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Roger Waters srušio zid u Beogradu

Video: Roger Waters srušio zid u BeograduRoger Waters održao je koncert za pamćenje u beogradskoj Areni pred 15.000 ljudi.
Danima je najavljivano da će Roger Waters napraviti spektakl kakav nije viđen u Beogradu .
Beograd je dobio večer koju će posjetitelji koncerta Rogera Waters a teško zaboraviti.

I pored svega što je donio Waters u sklopu spektakla The Wall, jedan od upečatljivih detalja je bilo i njegovo izvođenje pjesme ”Another Brick In The Wall ” koju je otpjevao zajedno s djecom iz ”Prihvatilišta” iz Beograda.

Djeca su bila na visini zadatka. Napadali su lutku koja predstavlja profesora (poznata iz filma The Wall) a onda su upriličili ovaj spektakl većim svojim vokalnom kvalitetom - nisu se štedili dlanovi i povici iz publike.

Nakon dugog aplauza , Waters se obratio publici na srpskom:
”Zdravo Beograde , dobro došli. Vrlo sam sretan što ste ovdje. Prvo da se zahvalim ovom malom zboru , a onda reći da ovaj koncert posvećujem obitelji Jana Charlesa De Menezisa , Brazilca kojeg je 2005. ubila policija u Londonu , zbog njegove borbe za pravdu i istinu, kao i ostalim žrtvama državnog terora diljem svijeta ” . Uslijedila je rečenica na engleskom : ”Kako možete svakog dana govoriti ovaj jezik ”.

Svi će se možda složiti da Waters nije bio najvažniji na sceni . Snovy White je ostavio snažan dojam svojim gitarskim bravurama ali je čitav bend na kraju spektakla pobrao snažne emocije od publike koja je tražila još - bisa nije bilo.

Nakon odsviranog prvog dijela koncerta, tijekom pauze , na Zidu ( postavljenom u Areni ) su se i dalje smjenjivala lica ljudi koji su poginuli u prošlim i sadašnjim ratovima i čije fotografije je Rogers dugo sakupljao, baš za ovu turneju.

Tijekom izvođenja pjesme ”Mother” u kojoj je naglašen stih ”Mother should I trust the government ?” (Majko da li mogu vjerovati vladi ?) na Zidu se ispisalo ”Nema jeb *** šanse ” - bura negodovanja tj. . podrške Rogeru Watersu je bila prejaka mjereći u decibelima i to tijekom pjesme.

Iako Židovi diljem svijeta negoduju zbog balona u obliku svinje na čijoj se glavi (obrazu) nalazi Davidova zvijezda, Waters ipak nije izostavio taj ” efekt ” na nastupu u Beogradu. Pored Davidove zvijezde na svinji je iscrtan logo tvrtka ”Shell” , ”Mercedes” i ”McDonalds”, komunistički simbol srpa i čekića , dok su se na Zidu ”svijetlili” i križ , polumjesec i sporna zvijezda.

Tema je nekako univerzalna . Od trenutka kada je album ”The Wall” nastao , prošlo je , a i nažalost nastavilo se mnogo ratova te je ova turneja kao takva i dalje tematski vrlo aktualna. Smjenjivali su se , uz pomoć 3d animacije, razni simboli, kako politički tako i velikih tvrtki koji drže ljude i strahu - tema koja je prisutna i biti će prisutna - sve dok je straha u ljudima.

Neposredno pred kraj , Zid koji se neprestano gradio tijekom koncerta je srušen , a ostaci su ostali na pozornici dok se Roger Waters s bendom , uz bendžo , daire i akustične gitare opraštao od publike.

Bisa nije bilo ali je aplauz bio dug - i oprastanje benda od publike je trajalo …Ivica Stanković

Objavljeno 04.09.2013.

Vremeplov

Nisam nikad bio član ikojeg benda ili nečiji menadžer, uvijek sam bio tek osoba iz publike, što će reći bez potrebe da bilo komu iz krivih razloga pridajem ili odričem važnost. OK, i iz publike se može pogriješiti, ali barem ne u lošoj namjeri.
Velid Đekić (Riječki publicist), intervju za RiRock.com