Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Buddy Guy, vitalni stari majstor bluesa

Buddy Guy, vitalni stari majstor bluesaUgledni blues gitarist Buddy Guy 22. i lipnja objavit će novi album ’Skin Deep’. Također, 20. srpnja Buddy će primiti posebnu nagradu - ’Great Performer of ILLinois Award’ za posebna postignuća u okvirima glazbe i cjelokupnom doprinosu američkoj kulturi, naravno prvenstveno u sklopu blues i rock glazbe. Buddy je na ovom albumu surađivao s imenima kao što su Eric Clapton, Robert Randolph, Derek Trucks i Susan Tedeschi. Prvi se singl s albuma, vrlo originalno, zove ’Skin Deep’, a na radio postaje ’kreće’ ovih dana.

Albumom ’Skin Deep’ Buddy pokušaoje još jednom prodrijeti u dubine svojih osobnih emotivnih uspomena i nostalgičnih sjećanja na djetinjstvo. Također, on se na ovoj kolekciji pjesama bavi i pitanjima ’boje kože’, s jasnim anti-rasističkim stavom. Buddy Guy u ovom se trenutku svojih artističko-autorskih istraživanja približio egzistencijalističkim socio-filozofskim koncepcijama. On pokušava riječi ’Sloboda’ dati pravo, dublje značenje... koje iskazuje vlastitim riječima: ”Kad sam bio dijete, mnogi su me bijelci šikanirali samo zbog boje moje kože, ali pošteno kažem da je bilo i ponešto crnaca koji su na isti način proganjali ljude bijele kože. Na ovom sam albumu odlučio progovoriti o tome, i suprotstaviti se rasizmu - pa s koje god strane dolazio.”

Premda stilski ’nekompliciran’, Buddy Guy u svojim pjesmama vješto izbjegava bilo kakvu trivijalnost, trudeći se svojoj glazbi dati visoki umjetnički dignitet. Postojan, zreo i nadasve autorski dorečen, ovaj ’vitalni stari majstor’ i nakon 45 godina plodne karijere ima puno toga za reći. Laskavu titulu koju je dobio za svoju pjesmu ’Stone Crazy’ -’Rolling Stone / 100 Greatest Guitar Songs’, kao i nagrade ’USA Congressional Medal Of Arts’ i ’Billboard Century Award for Distinguished Artistic Achievement’ - već je uvelike opravdao, a u kontekstu nagrada Grammy, Buddy je uvjerljivo najnagrađivaniji blues glazbenik. Godine 2005. Buddy Guy je zaslužio uvrštenje u spomenutu ’Rock & Roll Hall of Fame’.

Zanimljivo je da je Buddy Guya kao jednog od svojih najvećih uzora istaknuo mladi njemački jazz, blues, funk i pop saksofonist Frank Lauber.

Objavljeno 19.06.2008.

Vremeplov

Ne volim telefone.
Marc Bolan