Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Buddy Guy, vitalni stari majstor bluesa

Buddy Guy, vitalni stari majstor bluesaUgledni blues gitarist Buddy Guy 22. i lipnja objavit će novi album ’Skin Deep’. Također, 20. srpnja Buddy će primiti posebnu nagradu - ’Great Performer of ILLinois Award’ za posebna postignuća u okvirima glazbe i cjelokupnom doprinosu američkoj kulturi, naravno prvenstveno u sklopu blues i rock glazbe. Buddy je na ovom albumu surađivao s imenima kao što su Eric Clapton, Robert Randolph, Derek Trucks i Susan Tedeschi. Prvi se singl s albuma, vrlo originalno, zove ’Skin Deep’, a na radio postaje ’kreće’ ovih dana.

Albumom ’Skin Deep’ Buddy pokušaoje još jednom prodrijeti u dubine svojih osobnih emotivnih uspomena i nostalgičnih sjećanja na djetinjstvo. Također, on se na ovoj kolekciji pjesama bavi i pitanjima ’boje kože’, s jasnim anti-rasističkim stavom. Buddy Guy u ovom se trenutku svojih artističko-autorskih istraživanja približio egzistencijalističkim socio-filozofskim koncepcijama. On pokušava riječi ’Sloboda’ dati pravo, dublje značenje... koje iskazuje vlastitim riječima: ”Kad sam bio dijete, mnogi su me bijelci šikanirali samo zbog boje moje kože, ali pošteno kažem da je bilo i ponešto crnaca koji su na isti način proganjali ljude bijele kože. Na ovom sam albumu odlučio progovoriti o tome, i suprotstaviti se rasizmu - pa s koje god strane dolazio.”

Premda stilski ’nekompliciran’, Buddy Guy u svojim pjesmama vješto izbjegava bilo kakvu trivijalnost, trudeći se svojoj glazbi dati visoki umjetnički dignitet. Postojan, zreo i nadasve autorski dorečen, ovaj ’vitalni stari majstor’ i nakon 45 godina plodne karijere ima puno toga za reći. Laskavu titulu koju je dobio za svoju pjesmu ’Stone Crazy’ -’Rolling Stone / 100 Greatest Guitar Songs’, kao i nagrade ’USA Congressional Medal Of Arts’ i ’Billboard Century Award for Distinguished Artistic Achievement’ - već je uvelike opravdao, a u kontekstu nagrada Grammy, Buddy je uvjerljivo najnagrađivaniji blues glazbenik. Godine 2005. Buddy Guy je zaslužio uvrštenje u spomenutu ’Rock & Roll Hall of Fame’.

Zanimljivo je da je Buddy Guya kao jednog od svojih najvećih uzora istaknuo mladi njemački jazz, blues, funk i pop saksofonist Frank Lauber.

Objavljeno 19.06.2008.

Vremeplov

Ustvari počeo sam se baviti fotografijom na prilično atipičan način. Nisam startao kao većina drugih dečki na putu do umjetničkog fotografa radom po novinama, pogotovo omladinskim. Ja sam odmah krenuo sa izložbama fotografija.
Rino Gropuzzo, riječki fotograf