Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Mastodon - ”Crack the Skye”

Mastodon - ”Crack the Skye”Mastodon su trenutno jedno od najačih imena u Heavy Metalu. Pa i više. Naime, osim metalaca Mastodon su miljenici i ljubitelja indie i progresivne rock glazbe, buduci osim metala kod Mastodona možemo naći naznake tzv. Math rocka, psihodelije i slično.

Eto ovih dana im je izašao i novi album naziva ”Crack the Skye”, kojeg je producirao Brendan O’Brian, poznat po radu s Pearl Jamom i Bruce Springsteenom.

Dakle album ”Crack The Skye” njihov je četvrti studijski album i već je pokupio hvalospjeve. Primjerice Metal Hammer, New Musical Express i Kerrang su mu dali maksimalne ocjene.

”Crack The Skye” je ujedno konceptualni album koji se bavi astralnim projekcijama i Rasputinom. Dakle priča ide ovako, imamo paraplegičara koji se može kretati jedino astralom. No tamo se izgubi i upadne u crvotočinu i dospije u svijet duhova. Tamo mu duhovi kažu da još nije mrtav i stave njegov duh u tijelo Rasputina kako bi riješili problem duše. No po putuu nalete na Đavola koji im pokuša ukrasti duše itd...

Dakle jako zabavno, a cijela priča je podjeljena u sedam pjesama, od toga je pjesma ”The Czar” podjeljena u četiri dijela.
Osim toga, ovo je glazbeno najmelodičniji Mastodonov album. Mnoštvo melodija u vokalima i manje distoriziranih gitara stvara jednu slojevitu psiho muzičku sliku. To je odmah očito na prvoj stvari ”Oblivion”.

Druga ”Divination” je kao neki šizofreni spoj blue grass muzike i Jesus Lizarda, naime počinje s banjom. I zbilja svaka pjesma je mali trip tako da album uopće nije naporan za slušanje, već pruža zadovoljstvo kakvo su pružali Pink Floyd u svojim najboljim danima.

”Quintessence”, to je peti element ili eter, a prema starim mitovima i starim filozofima od toga je sastavljena duša i cijeli svemir, a to je ono što mi pržimo u emisiji (emisia Svid Radija op. ur), dakle pržimo duše. To je ujedno i ime treće stvari na albumu i nastavlja sličnom svirkom kao prethodna pjesma, što hoće reći monogo melodija koje se prepliću i skulirano pjevanje. A tu je i fantastičan psiho dio s klavijaturama, dok je refren pomalo punkerski. Sve u svemu gušt za slušat.

”Quintessence” se pretapa u pjesmu ”The Czar” koja je ambiciozno podjeljena u četiri djela nazvana ”Usurper”, ”Escape” , ”Martyr” i ”Spiral” . Počinje sporije uz mistične back vokale i zvuk klavijatura s početka sedamdesetih. To bi bio ”Usurper” dio, a onda se uključuje distorzija i kreće nam stonerski dio ”Escape”. Na ”Martyru” se vraćaju mistični backovi, akustična dvanaestica. Pravi astralni trip.

”Ghost of Karelia” nas spušta malo na zemlju žešcim zvukom, ali samo za mrvicu jer i tu je sve puno fluidnih melodija i pozadinskih atmosferskih instrumenata.
Zatim slijedi predzadnja stvar ”Crack The Skye” koja je još jedan ugodan komad rock psihodelije. Kombinacija akustične dvanaestice, distorziranih đitri, atmosferskih kljava i mističnih harmonijskih progresija.
Možda najbolja stvar na albumu.

Tu je i posljednja stvar ”The Last Baron” koja traje trinaest minuta i kao takva je sažetak svih stilova upotrebljenih na albumu. Dakle započinje akustičnim gitarama i onda kuha i razvija se. Uglavnom stvar epskih proporcija, a album je pravi užitak za slušati. Doslovno astralno putovanje. Izvrsno.

Marin Tomić

Objavljeno 06.04.2009.

Vremeplov

Mislim, tko više danas može imati punk bend kad malo prdneš na ulicu i svi ti klimaju? Frustrira to. Bolje se pjesme rade kad te vlasti ne slušaju.
Nora Turato (Klaus), intervju za RiRock.com