Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

5. Jazz Ex Tempore – sve o festivalu

5. Jazz Ex Tempore – sve o festivaluOd 18. – 24. listopada u Opatiji se održava jubilarni 5. Jazz Ex Tempore projekt, u organizaciji udruge Liburnia Jazz. Osim što je Jazz Ex Tempore jedan od vrlo rijetkih kulturnih projekata u Hrvatskoj koji gostujuće umjetnike aktivno uključuje u stvaralački proces, postao je i hrvatski kulturni izvozni proizvod.

Učesnici ovogodišnjeg Jazz Ex Tempore-a su: Yelena Jurayeva – glasovir (Kazakstan), Lindy Huppertsberg – kontrabas (Njemačka), Paolo Muscovi – bubnjevi (Italija) i Elvis Stanić - gitara (Hrvatska).

Program:
Jazz Talks / Open Workshops -
20.00 h, Opatija, Vila Antonio
- slobodan ulaz / free entrance

19.10., pon: Paolo Muscovi – bubanj - Italija
20. 10., ut: Lindy Huppertsberg - kontrabas - Njemačka
21. 10., sri: Yelena Jurayeva - glasovir - Kazakstan

Koncerti:
22. 10., čet: Zagreb, ”B.P. Club”, 21.00 h
23. 10., pet: Opatija, Vila Angiolina, 21.00 h
- cijena ulaznica 50,00 kn (prodaja sat vremena prije početka koncerta)

Svaki od glazbenika će održati i radionicu odnosno tzv. otvoreni jazz talk posvećen svojoj glazbenoj tradiciji, odnosno vlastitom glazbenom putu i osobnim iskustvima. Radionice su vrlo neformalne i namijenjene najširoj publici, kako glazbenicima tako i svima koje zanima upoznavanje s različitim kulturama i umjetnicima. Sve radionice održat će se u opatijskoj Vili Antonio.

Nakon premijernih koncerata i radionica u Opatiji i Zagrebu, Jazz Ex Tempore prošle je godine krenuo i u ’’osvajanje’’ Europe.

Koncerti i radionice nastali u Hrvatskoj održali su se i u svim zemljama iz kojih dolaze umjetnici koji sudjeluju u njegovom ostvarenju. Ove godine Jazz Ex Tempore Orchestra imala je turneju u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i Bugarskoj. Održana je i kratka ljetna turneja u Hrvatskoj, a snimljen je i CD ’’Round Trip’’, nedavno objavljen u izdanju Croatia Recordsa.

5. izdanje Jazz Ex Tempore-a predstavit će umjetnike na radionicama u Vili Antonio u Opatiji od 19.-21. listopada, a završni koncerti će se održati 22. listopada u BP Clubu u Zagrebu i 23. listopada u Vili Angiolini u Opatiji.


Biografije umjetnika:
Yelena Jurayeva (Kazahstan) – glasovir, vokal

Mlada pijanistica i skladateljica Yelena Jurayeva rođena je u obitelji profesionalnih glazbenika u Kazahstanu. Studirala je na Tchaikovsky’s Musical College, University of Music u Almaty (Alma Ata) u Kazahstanu i na Frankfurt University of Music and Performing Arts, te diplomirala i klasičnu i jazz glazbu. Tijekom studija, osvojila je nekoliko nagrada, uključujući i prvu nagradu na Natjecanju Čajkovski u Kazahstanu. 2002. je s dva svoja projekta predstavljena Yehudi Menuhin Fondaciji u sklopu „Live Music Now“, a 2007. dobiva stipendiju za studij u New Yorku.
Oduvijek je bila fascinirana svojom zemljom koja je na nju ostavila dubok utjecaj. U 21. godini, Yelena seli u Njemačku i nastavlja glazbeno obrazovanje. Prirodne ljepote Kazahstana i dalje inspiriraju njezinu glazbu i pomažu joj u osobnom razvoju.
2003. snima prvi solo album Over the Rainbow, a 2008. Kaleidoscope.

Lindy Huppertsberg (Njemačka) – kontabas, vokal
Lindy je svjetski priznata i najcjenjenija europska kontrabasistica.Svoju karijeru započinje 1979. kao članica opće poznatog Barrelhouse Jazzband, a u isto vrijeme završava i studij na Glazbenoj akademiji u Mainzu.
1987. osniva vlastiti German-American Quartet, a 1994. odličan mainstream band The Swinging Ladies s četiri vrhunske američke ženske solistice. 2002. započinje rad s njemačkim sveženskim bandom, a i danas zajedno s Yelenom Jurayevom i Angelom Frontera vodi također svežensku skupinu WitchCraft, najpoznatiji europski ženski mainstream/Bebop band.
Zbog izuzetno snažnih i ritmičnih swing bas linija, Lindy je često članica mnogih tzv. All Star postava, te je nastupala kao solist u raznim orkestrima u gotovo 60 zemalja svijeta. Potaknut njezinom izvrsnom svirkom, Lindin veliki uzor i učitelj, proslavljeni Ray Brown, prozvao ju je Lady Bass.
Slijedom svoje izuzetne glazbene karijere, 2002. Lindy Huppertsberg je proglašena počasnom građanskom New Orleansa
Osim vlastitih projekata, Lindy je stalna članica slavnih Gospel Messengersa i podučava na nizu europskih jazz workshopa, kako bi svoje znanje i iskustvo proslijedila nadolazećim generacijama.

Paolo Muscovi (Italija) – bubnjevi

Paolo Muscovi je jedan od najperspektivnijih talijanskih suvremenih bubnjara. Nastupao s Antoniom Marangolom, Flaviom Boltrom, Glauco Venierom, Giannijem Bassom, James Thompsonom, Roberom Bonnisolom, Andreom Allioneom i Aldom Mela.

Elvis Stanić (Hrvatska) – gitara, harmonika, umjetnički voditelj

Elvis Stanić je od 2005. umjetnički voditelj projekta Jazz Ex Tempore i jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista. Vođa je «Elvis Stanić Groupa», jazz fusion skupine koja spaja mediteransku melodioznost tradicionalne hrvatske glazbe s ritmovima latino izričaja i suvremenim jazz tendencijama.
Kao skladatelj, posebno je posvećen proučavanju kako hrvatske tako i svjetske tradicionalne glazbe, te je i na području tzv. World glazbe jedan od vodećih glazbenika u Hrvatskoj.
Osvojio je mnogobrojne nacionalne i međunarodne nagrade za glazbenu umjetnost i kulturu (13 diskografskih nagrada Porin, 5 nagrada Status HGU,...), a 2008.godine je dobitnik je Odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge za kulturu.


Nikola Cvjetović

Objavljeno 16.10.2009.

Povezani članci

Vremeplov

Da sam kojim slučajem bio jedan od The Beatlesa volio bih biti George Harrison.
Noel Gallagher (Oasis)