Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Art kino predstavlja...

Art kino predstavlja...Ususret drugom rođendanu Art-kina Croatia, održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljena dva događaja: Noć bez rocka trajanja (predstavljanje knjige Anđela Jurkasa Bez rocka trajanja i projekcija filma Kad muzičari šokiraju Dubravka Jagatića) 16. 12. u 20 sati, i filmski festival Mediteranske igre.

Art-kino Croatia u 2010. godini svojim se programom afirmiralo kao ne samo filmski nego i kulturalni punkt, a u odnosu na 2009. godinu, bilježi povećanje posjećenosti za oko 10 posto, odnosno preko 2000 posjetitelja više.

Filmski festival Mediteranske igre svečano se otvara hrvatskom premijerom filma Debeli (Gordos) Daniela Sancheza Arevala 17. prosinca 2010. u 20 sati u Art-kinu Croatia, a nakon projekcije filma u atriju kina slijedi mediteransko druženje uz koncert grupe Marinada.

Filmski festival Mediteranske igre, po prvi put u organizaciji Art-kina Croatia, održava se od 17. do 20. prosinca, a u programu dugometražnih filmova publika će vidjeti pet filmova, od kojih čak tri hrvatske premijere: Debeli (Gordos) Daniela Sancheza Arevala, Mrežu za komarce (La mosquitera) Agustija Vile i Deset zima (Dieci inverni ) Valerija Mielija.

Festival otvara španjolski film Debeli (Gordos) Daniela Sancheza Arevala, film redatelja koji je već oduševio publiku riječkih Mediteranskih igara s filmom Tamnoplavo gotovo crno (Azul oscuro casi negro), Arévalo joj se vraća razuzdanom farsom ograničenom na prostor sobe za grupnu terapiju u kojoj se okupljaju žene i muškarci, u parovima i bez, proganjani opsesijom o vlastitoj debljini.

Mreža za komarce (La mosquitera) Agustija Vile dobitnik je brojnih nagrada, između ostalog Grand Prixa na Karlovy Vary International Film festival 2010. i Golden Antigone za najbolji film Montpellier Mediterranean Film Festivalu 2010.

Redatelj Agusti Vila je o svojem filmu rekao da je riječ o ”priči o gradskoj obitelji čiji su članovi žrtve neobičnog osjećaja krivnje - majke prema sinu, oca prema sluškinji i sina prema svakom obliku životu - osobito prema mačkama i psima. Ovaj je film komedija o nemogućnosti tragedije.”

Deset zima (Dieci inverni ), prvijenac redatelja Valerija Mielija vodi nas u Veneziju obavijenu snijegom i maglom.

Publika će vidjeti i dobitnika Zlatnog medvjeda na Berlinaleu 2010., tursku dramu Med (Bal) Semih Kaplanoglu te španjolski I ja također (Yo, tambien) Antonija Naharra i Álvara Pastora.

Po prvi put program Mediteranskih igara donosi i kinotečni segment - dva nevidljiva filma Jeana Vigoa, anarhoidni klasik Nula iz vladanja i farsični doks A propos de Nice.

Na Mediteranskim igrama publika će po prvi put vidjeti i dva programa kratkometražnih filmova selektora Josipa Grozdanića, presjek hrvatskih filmova kratkog metra tijekom posljednja dva desetljeća koji se bave Mediteranom:

”(...) Dok u crtiću Tišina mora, elegičnoj storiji o tragičnoj sudbini trojice ribara i jednog dječaka iz malog dalmatinskog sela, suscenarist i redatelj Vjekoslav Živković u sjećanje priziva izvrstan animirani film Riblje oko Joška Marušića, u vrlo slikovitom i efektno ugođenom doksu La strada Damir Čučić ne samo naslovom daje posvetu legendarnom Federicu Felliniju. U 14-minutnom igranom filmu Suša, prvom ostvarenju iz autorova ciklusa ’ženskih priča’ nadnaslovljenog 6/6, Dalibor Matanić ponire u intimu senzibilne mlade otočanke, a agilni ’alternativac’ Boris Poljak u hvaljenom eksperimentalnom doksu gledateljima na iznimno sugestivan način kroz jaru vrelog ljetnog dana dočarava zbivanja na splitskoj plaži Žnjan. Najangažiraniji film ovogodišnjeg programa je dokumentarac Una storia Polesana Andreja Korovljeva, priča o turobnim sudbinama Puljana koji nedaleko Arene životare s onu stranu socijalne margine, posve zaboravljeni od društva. ’Jednu pulsku priču’ lako je shvatiti i kao jednu hrvatsku priču, dodatno intrigantnu u vrijeme oskudice i neimaštine, a to je samo jedan od razloga zbog kojih bi ambiciozniji gledatelji svoje vrijeme trebali posvetiti domaćim kratkim filmovima (selektor kratkometražnih filmova Josip Grozdanić).

Poput ’karića’ koji na plakatu 5. izdanja filmskih Mediteranskih igara zamjenjuje skejt, sveden na status relikvije koja se ukazuje tek na karnevalesknim Balinjeradama, tako je i program Mediteranskih igara povremeno sjetan, ali i karnevalski razuzdan, uz dominaciju ekstravagantnih tijela španjolskog filma, zaključio je u uvodniku Mediteranskih igara selektor programa dugometražnih filmova Dragan Rubeša.

Ulaz na programe kratkometražnih filmova i filmove Jeana Vigoa je slobodan.

Objavljeno 16.12.2010.

Vremeplov

Možda puno lažem, ali nikada u svojim pjesmama.
Courtney Love