Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Otkrivanje spomen-ploče bivšem klubu Husar

Otkrivanje spomen-ploče bivšem klubu HusarNeposredno pred predstavljanje knjige Red! River! Rock!, očekuje se otkrivanje spomen-ploče postavljene u sjećanje na nekadašnji klub Husar.

Metaforički rečeno, ono što su Britaniji Liverpool i Cavern Club, to su Hrvatskoj Rijeka i Husar - mitsko mjesto početka domaćeg rocka. Oba kluba otvorena su iste godine, s time da je Husar smjesta krenuo oštro, rock’n’rollom, a Cavern se toj vrsti glazbe prepustio tek 1960. godine. Husarova rock-zvijezda tada je već sjala tri godine, pa Cavern u toj usporedbi gubi. Zaostatak je morao nadoknađivati uz pomoć Beatlesa…

Husar je djelovao od 1957. do 1964. godine. Pokrenulo ga je riječko Društvo prijatelja zabavne muzike, koje je u njemu okupljalo mlade sklone rocku, redovno organizirajući program nazvan „ples sa ploča“. Izraz disko-klub tada još nije u optjecaju, ali je jasno kako je na djelu upravo to. Husar je prvi disko-klub u Hrvatskoj i na području Jugoslavije, štoviše jedan od prvih disko-klubova na europskom kontinentu. Za usporedbu, dovoljno je podsjetiti na primjer Njemačke, koja je dobila svoj prvi klub te vrste u Achenu 1959. godine, dvije godine poslije Rijeke.

Prvi DJ u Husaru, što znači prvi domaći DJ uopće (ni termin DJ tada još ne postoji!), bio je Vito Franovich. On je prvi gramofon i ploče donio iz doma svojih roditelja. Uz njega, ispunjavanja Husara rock-ritmovima prihvatili su se gramofonski čarobnjaci Tonči Host, Toni Habčić, Davor Plešković, Igor Barbalić, Zoran Dimitrijević i Zdravko Lešić.

Što se slušalo u Husaru? Svježa izdanja nabavljena preko granice, dobrim dijelom zahvaljujući vršnjacima koji su završili bakarsku Pomorsku školu, odlazili ploviti svjetskim morima i donosili diskografske ekskluzive koje bi im naručili dobro informirani prijatelji s kopna. Početna i odjavna špica večeri obvezno bi pripadale hitu Raunchy u izvedbi Billyja Waughna i njegova orkestra. Pored njega, plesalo se uz rane rock-teme Fatsa Domina, Elvisa Presleya, Chucka Berryja, Paula Anke, Bobbyja Darina, Rickyja Nelsona, Pata Boona, Raya Coniffa i drugih. Do travnja 1960. bilo je nabavljeno preko 150 vinila, koje će od husarovaca moliti na posudbu Radio-Rijeka i Radio-Zagreb. Disc-jockeyi iz Husara dobivat će pozive da predstave taj novi vid zabave mladih u drugim hrvatskim gradovima, šireći virus ranog rock’n’rolla. Npr. i u Zagreb, gdje će se prvi lokalni DJ-i učiti tom poslu od Riječana.

Husar će biti klub isključivo za „ples sa ploča“ do 1962. godine, kada prelazi u ruke Amaterskog kazališta Viktor Car Emin. Sljedeće dvije godine disko-program će se u njemu kombinirati sa živom svirkom prvih riječkih rock-sastava: Uragana, Riječana, Sinova mora i drugih.Objavljeno 04.12.2013.

Vremeplov

Dogodilo se da imam sreće jer sam od svoje devete godine znala što želim da mi bude karijera.
Alanis Morissette