Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Anathema - legende doom metala

Anathema - legende doom metalaNakon iznimno uspješnih i rasprodanih koncerata u Močvari 2004., te solo nastupa pjevača 2008. godine legendarni doom metalci Anathema ponovo dolaze i to u zagrebački Boogaloo 15.11.2010.

U sklopu ovogodišnje europske turneje i povodom promocije novog albuma We’re Here Because We’re Here odlučili su Zagreb uvrstiti u listu gradova u kojem će još jednom svoje fanove počastiti odličnom svirkom. Broj ulaznica je, po izričitoj želji benda, limitiran na 1000, a zbog velikog interesa preporučamo da svoju nabavite na vrijeme.

Anathema, engleski bend iz Liverpoola prvenstveno su poznati po iznimnom utjecaju na razvoj death / doom i gothic metal zvuka.

Kasnije u karijeri, počevši sa Eternity, definirali su stil u melodičniji, atmosferski rock. Osnovani 1990. godine kao doom metal bend, u početku pod imenom Pagan Angel. U studenom iste godine, bend je snimio svoj prvi demo pod nazivom An Iliad of Woes, kojim su pridobili pozornost nekoliko bendova engleske metal scene, te omogućili nastupe s bendovima poput Bolt Thrower i Paradise Lost.

Početkom 1991., usvojili su sadašnje ime, i stekli puno pažnje s drugim demo albumom pod nazivom All Faith Is Lost, što je rezultiralo ugovorom s izdavačkom kućom Peaceville Records. Njihovo prvo izdanje pod etiketom izašlo je u studenom 1992. pod nazivom The Crestfallen EP nakon kojeg je uslijedila turneja s Cannibal Corpse.

U svibnju 1995., vokal Darren White rastao se s bendom, te nastavio karijeru u bendu The Blood Divine. Umjesto regrutiranja novog pjevača, bend je odlučio da bi gitarist Vincent Cavanagh trebao preuzeti njegovu ulogu.

Godine 1996. izdaju album Eternity koji polako označava novi zvuk Anatheme bazirajući se na clean vokalima, a mogli bi reći da je transformacija završena albumom Judgement koji izlazi 1999. Album karakterizira izrazito teška glazba, progresivni zvuk, depresivna atmosfera i lyricsi, obilježavajući potpuni odmak od žanra doom metala, fokusirajući se umjesto toga na sporije i eksperimentalne pjesme. Međutim, bit benda ostao je isti. Novi zvuk uspoređuju s umjetnicima poput Pink Floyd, Jeffa Buckleya, te u manjoj mjeri, Radiohead.

Album Alternative 4 izdaju 1998. U to vrijeme bend je prošao kroz nekoliko promjena u postavi. Basist i tekstopisac Duncan Patterson napustio je bend zbog glazbenih nesuglasica, a zamijenio ga je Dave Pybus iz Dreambreeda, gdje je Duncan svirao bas kratko razdoblje.Bivši klavijaturist i violinist My Dying Bridea, Martin Powell, također se pridružio bendu. Naposljetku, John Douglas se vraća za bubnjeve.

Nakon zatvaranja izdavačke kuće Music For Nations, Anathema se našla bez izdavača, usprkos netom završenoj velikoj turneji po Velikoj Britaniji s popularnim finskim rock bendom HIM, u travnju 2006. Tijekom potrage za novim izdavačem bend je usvojio svojevrsni „Do It Yourself“ (Uradi Sam) pristup izdavanja albuma, obuhvaćajući internet te objavljujući materijale preko vlastite web stranice, za koje obožavatelji mogu donirati novčane iznose po vlastitom izboru. Unatoč očitom nedostatku podrške izdavača na turnejama, bend nastavlja održavati koncerte diljem Europe, a gitarist Danny Cavanagh također nastupa solo u intimnijim akustičnim koncertima, koji smo imali prilike vidjeti 2008. godine u klubu Močvara.
Dana 20. ožujka, 2010., nakon šest i pol godina kreativne pauze Anathema se vraćaju na scenu novim studijskim albumom We’re Here Because We’re Here, objavljenim 31. svibnja 2010.

Zagrebački koncert legendi doom metala održati će se u ponedjeljak, 15.11. u klubu Boogaloo. Ulaznice po cijeni od 160kn potražite na blagajni kluba Boogaloo, te u svim poslovnicama u sustavu Eventim.

Objavljeno 08.09.2010.

Vremeplov

Previše ljudi je okupirano pop muzikom. Pozicija rock’n’rolla u našoj subkulturi postala je previše znacčajna, naročito u traganju za filozofskim sadržajem.
Mick Jagger (krajem 70-ih prošlog stoljeća)