Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Arturo Sandoval - jazz superstar u Rijeci

Arturo Sandoval - jazz superstar u RijeciIstinski jazz superstar Arturo Sandoval, jedan od najvećih svjetskih jazz trubača i legendarni kubanski glazbenik, prvi put će nastupiti u Hrvatskoj, točnije u Rijeci gdje će u sklopu 6. festivala ’’Riječke ljetne noći“ održati koncertni spektakl u petak, 17. srpnja 2009. godine na portiću na Kantridi (ispod stadiona HNK Rijeka).

Taj ’’bog’’ trube, kako ga publika voli nazivati, svojim umjećem sviranja kubanskog jazza i swing standarda tjera publiku diljem svijeta na ples. Njegovi su koncerti, nadaleko je poznato, prave glazbene svetkovine, vrhunski užitak za uši i oči. Svjetsku je slavu taj uvijek nasmiješeni 60-godišnji megapopularni Kubanac stekao ne samo svojom moćnom tehnikom sviranja trube, već i interpretecijama jazz glazbe kao i skladateljskim opusom.

Jednako tako uspješno se predstavlja kao vrhunski glazbenik klasične glazbe koji izaziva divljenje i poštovanje najistaknutijih dirigenata, kompozitora i simfonijskih orkestara diljem svijeta. Spomenimo samo kako je na poziv Johna Williamsa snimio s Londonskim simfonijskim orkestrom Williamsov Koncert za trubu. Ne čudi što su iza njega 4 Grammyja, 6 Billboard nagrada i jedan Emmy, a o njegovu životu je snimljen i film „For Love or Country: The Arturo Sandoval Story“ / “Za ljubav ili domovinu. Priča o Arturu Sandovalu“ s Andyjem Garciom u glavnoj ulozi.

Svojom glazbenom genijalnošću i karizmatičnošću davnih je dana na Kubi osvojio legendarnog jazz majstor Dizzyja Gillespieja, a dolaskom u Ameriku za njega je samo nebo postala granica. „On je jedan od najboljih. Snažnog je stila, ali zna svirati i nježno. Njegova je tehnika iznimna!“, kaže Dizzy Gillespi za svojega prijatelja Sandovala, s kojim je ostvario neke od najnezaboravnijih koncerata. S druge strane, kritka o njemu kaže: „On je ona vrsta glazbenog virtuoza kakva se u generaciji dogodi jedanput ili dva puta.“ (London Evening star); ’’Sandovalovo sviranje je bez dvojbe spektakularno, koristi tehniku dramatičnom profinjenošću.’’ (New York Times); ’’Sandoval doseže note koje većina turbača ne može niti zamisliti.’’ (Washington Star). On je jedan od najdinamičnijih i najživahnijih performera uživo našega doba kojega su milijuni ljudi gledali na dodjeli Grammyja 2004. kada je nastupio s pop-fenomenom Justinom Timberlakeom. Iste godine na svečanosti dodjele 6. Latino Bilboardove nagrade predstavilo se s Aliciom Keys, a tom mu je prigodom dodijeljena nagrada za najbolji latino jazz album.

Na dodjeli Oscara 1996. društvo mu je pravila pjevačica Celine Dion a na Super bowlu nastupio je s Tonyjem Benettom i Patti LaBelle. Njegovo se sviranje, među ostalim, može čuti i na soundtrack-u poznatih filmova ’’Havana’’ i ’’Kraljevi mamba’’ gdje je njegova skladba ’’Mambo Caliente’’ nominirana za Grammy 1992. godine za najbolju instrumentalnu kompoziciju. Sandovalove prekrasne melodije mogu se čuti na mnogim nosačima zvuka, a istaknimo samo one sada već legendarne skupine Irakere čiji je bio osnivač. Među ostalim, 1995. godine na poziv Kennedy Center for Performing Arts komponirao je glazbu za dječji balet ’’Pepito’s Story’’ Eugena Ferna. Godinu dana poslije, premijera je s velikim uspjehom održana u Washingtonu, čime je obilježena i 25. godišnjica postojanja Kennedy Centra. To je tek mali dio iznimno plodonosne karijere toga glazbenoga velikana koji je, istaknimo, vrsno izražava na najmanje četiri glazbena jezika, a može vas zapaliti afrokubanskim ritmovima, izmamiti suze bibap zvukom, vinuti u visine izvedbom Mozartove glazbe ili pak dirnuti istinski tužnim baladama,a sve to izvodi jednako moćno i privlačno.

Arturo Sandoval rođen je u malom gradiću Artemisi nedaleko Havane na Kubi, 6. studenog 1949. godine , točno dvije godine nakon što je Dizzy Gillespie postao prvi glazbenik koji je uveo latino ritmove u američki jazz. S 12 godina Sandoval je počeo učiti svirati trubu na klasičan način ali nije mu trebalo puno vremena da se zarazi uzbudljivom jazz glazbom.

Od tada do danas izrastao je u jednog od svjetski najpoznatijih jazz trubača, pijanista i kompozitora, a zanimljivo je kako s jednakim uspjehom svira i krilnicu (flugel horn). Danas Arturo Sandoval s obitelji živi u Miamiju. Godine 1990. dobio je politički azil, a iste je godine postao stalni profesor na Floridskom sveučilištu. Devet godina nakon toga postaje američki državljanin a zanimljivo je kako je 1997. godine nastupio na Clintonovom predsjedničkom inauguracijskom balu u Washingtonu.


Objavljeno 02.06.2009.

Vremeplov

Glazba nikada ne bi trebala nanositi štetu.
Robbie Robertson