Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Avant rock koncert: Abstract Concrete

Avant rock koncert: Abstract ConcreteThis Heat su bili jedan od najpoznatijih i najavangardnijih predstavnika britanske eksperimentalne post punk scene.

S dva objavljena albuma – This Heat (1979.) i Deceit (1981.) dugoročno su utjecali na cijeli niz eksperimentalnom zvuku sklonih grupa koje su se pojavile nakon njih. Kao direktne utjecaje navodili su ih Sonic Youth, Radiohead, Swans, Black Dice, Stereolab, Black Midi i mnogi drugi. Nakon smrti Garetha Williamsa, Charles Bullen i Charles Hayward, preostali članovi This Heata, oživjeli su bend te u periodu od 2016. do 2019. uživo nastupali pod imenom This Is Not This Heat.

I tu počinje priča o Abstract Concrete. This Is Not This Heat su 2019. godine bili na američkoj turneji, a Charles Hayward, bubnjar, bio je oduševljen – jednako sviranjem ali i prijemom na koji je kod publike nalazio njihov zvuk. Ali, nije želio svirati stare pjesme. Abstract Concrete nastao s namjerom sviranja jednake glazbe koja ga je inspirirala još u okruženju This Heata, ali sa suvremenim utjecajima te s novom generacijom glazbenika.

Hayward (ovdje u ulozi bubnjara i pjevača) krajem 2019. i početkom 2020. okupio je ekipu glazbenika sa suvremene londonske eksperimentalne scene – Agathe Max (viola), Roberto Sassi (gitara), Yoni Silver (klavijature) i Otto Willberg (bas gitara, kontrabas). Ono što u startu ponosno ističu je da Abstract Concrete nije bend jednog poznatog člana nego kolektiv u kome svi članovi kreativno doprinose.

Glazbeno su na tragu onoga što je Hayward radio još s This Heat, ali u okruženju novih i mlađih glazbenika, Abstract Concrete se jednako suvereno kreću i po teritoriju koga istražuju njihovi suvremenici Black Country, New Road i Black Midi. Glazbeno miješaju pop s avangardom, a sve prožeto potrebom za eksperimentiranjem koje često prelazi i u klasične drone obrasce. Od prvog koncerta, održanog krajem 2021. najavili su svoju misiju – istraživati neistraženo u glazbi.

Krajem 2023. Abstract Concrete su objavili istoimeni debitantski album za londonski State 51 Conspiracy, koji je vrlo brzo naišao na iznimno pozitivnije kritike kod britanske glazbene štampe (The Quietus, Wire, Mojo, Uncut…). Ujedno, već rade i na materijalima za novi album koje će premijerno svirati na svojoj prvoj EU turneji koja, na našu radost, ima i svoj zagrebački datum.

Na nimalo jednostavno pitanje “što je Abstract Concrete?” Hayward je u nedavnom intervjuu za The Quietus objasnio: “There’s a whole politics, like the ideal utopian future where there’s no government, implied in free collective improvisation. In a way, Abstract Concrete is an anarchist endeavour. I’m presenting myself as a face so that we can use the story, because I’m 71 and I’ve done all this weird shit, to get people to use their ears. But in fact, as the group develops, we’re going to work on it together more and more, I think.”

Ovo je drugo Haywardovo gostovanje u Močvari nakon više od 20 godina kada je bio u ulozi bubnjara pogo jazz noir benda Blurt.

Objavljeno 04.02.2024.

Vremeplov

Svo to školovanje nikada te ne pripremi za stvarni život.
Juliette Lewis