Top singlovi

 1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
 2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
 3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
 4. Radiohead - Lift
 5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
 6. Prophets Of Rage – Living On The 110
 7. Nine Inch Nails – Less Than
 8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
 9. U2 - You’re The Best Thing About Me
 10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Laibach - Među najboljima

Laibach - Među najboljima Krajem 2009. godine Classic Rock Magazine, jedna od najutjecajnijih britanskih revija za rock glazbu, objavila je izbor najvažnijih albuma svih vremena i u rubrici ’album industrijskog rocka za poznavatelje’ na drugom mjestu je završio album Laibacha ’Opus Dei’ (1987., Mute Records).

U izboru pet najboljih još su se našli Einstürzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein i The Young Gods. Isti album Laibacha je također, po izboru kritičara iz cijelog svijeta, uvršten i u antologiju najboljih albuma svih vremena (1001 Albums You Must Hear Before You Die, Cassel Illustrated, 2005.)

Jednako relevantan britanski mjesečnik MOJO također je u zaključnom prosinačkom broju, u rubrici Burried Treasure objavio hvalosopjev Laibachovu albumu ’Volk’, objavljenom za Mute Records 2006., preko cijele stranice.

Pored toga, britanska kustosica Catherine Wood u prosinačkom broju vodećeg američkom mjesečnika za umjetnost ’Artforum’ u deset ovogodišnjih naj događanja u svijetu umjetnosti uvrstila je Laibachov projekt ’Umjetnost fuge’ (Laibachkunstderfuge, Dallas Records 2007.) koji je skupina uživo predstavila u Londonu na koncertu u Bush Hallu ove godine u veljači. Spomenimo samo da se među ostalih devet događanja u njezinom izboru našli, među ostalima, izložba Picassa u pariškoj Grand Palais, plesna predstava Michaela Clarka i njegove skupine u londonskom Barbicanu, skupna izložba poljskih umjetnika u muzeju Sztuki u Łodzu itd...)

Grupa Laibach je 2009. godine zaključila turneju od trinaest koncerata po europskim gradovima koju je odsvirala s internacionalnim ansamblom Juno Reactor koju vodi Ben Watkins iz Velike Britanije, znan prvenstveno po svojoj filmskoj glazbi (sudjelovao je u stvaranju glazbe za trilogiju Matrix). U skupini Juno Reactor sudjeluju različiti glazbenici različitih smjerova, među njima bubnjar Peter Clarke-Budgie (Siouxie & The Banshees, Cretaures), MC Ghetto Priest aka Squidz (poznat po svom radu s Adrianom Sherwoodom i Asian Dub Foundation), japanska gitaristička zvijezda Sugizo alias Sugihara Yasuhiro, udaraljkaš Mabi Gabriel Thobejane (Miles Davis, Airto Moreira), pjevačica Taz Alexander (Van Morrison, Taj Mahal) i drugi...

Turneja obje skupine, s radnim naslovom, DOUBLE HEADLINE EU TOUR, službeno je započela nastupom na otvorenju dvorane Kina Šiška u Ljubljani 18. rujna, nastavila se 05. prosinca u Hengelu u Nizozemskoj i zaključila 20. prosinca u Londonu, koncertom u dvorani ULU (University Of London Union). U međuvremenu su grupe nastupile još u Frankfurtu, Berlinu, Pragu, Varšavi, Wroclavu, Beogradu, Budimpešti, Mariboru, Arau i Kölnu.

U 2009. godini je Laibach po Europi i Sloveniji održao 43 koncerta; godinu su započeli turnejom Laibachkunstderfuge i s tim programom nastupili 16 puta, između ostaloga u Londonu, Beogradu, Pragu i Kopenhagenu (Mramorna crkva), te u Filharmoniji Artura Rubensteina u Łodzu. U tom poljskom mjestu je Laibach, na poziv tamošnjega muzeja moderne umjetnosti (Muzej Sztuki) priredio i veliku samostalnu izložbu Ausstellung Laibach Kunst - Rekapitulacja 2009.
Pored spomenutoga, Laibach je sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija i u suradnji s Izidorom Leitingerom 18. travnja u Gallusovoj dvorani Cankarjevog doma predstavio projekt VOLKSWAGNER, koji će u slijedećim godinama predstavljati i u inozemstvu.

U 2010. godini Laibach priprema mnoštvo novih projekata te uz tri velike izložbe (u Ljubljani, Trbovlju i Zagrebu) radi i na materijalima za nove albume.

Objavljeno 02.01.2010.

Povezani članci

Vremeplov

Johnny Cash je jedan od rijetkih koji će proći kroz ”veliko bijelo svjetlo”. Kako vrijeme bude prolazilo postat će daleko važniji od ove glazbene industrije.
Dolly Parton