Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Sinteza tradicionalne i moderne glazbe

Sinteza tradicionalne i moderne glazbe’’Zakopower’’, jedan od najpoznatijih i najkvalitetnijih poljskih bendova održao je sinoć na Ljetnoj pozornici koncert za pamćenje – šteta što će ga pamtiti samo malobrojni Opatijci koji su se odvažili poći na glazbeno putovanje mističnim pejsažem ’’goralskog’’, odnosno ’’gorštačkog’’ rocka.

Ipak, i dvjestotinjak ’’zagrijanih’’ ušiju solidan je odaziv za zemlju kiča i zabavnjaka u kojoj se termin ’’etno-rocka’’ povezuje isključivo uz Thompsona ili ’’Bijelo dugme’’. Poljski ’’Highlanderi’’ odskaču daleko od takve stilistike – glazbenim utjecajem i izričajem najbliži su bendovima poput ’’Nightwisha’’ ili ’’Siddarthe’’. Izvrsna kombinacija tradicionalnih akustičnih instrumenata poput gajdi ili violine s električnim gitarama i klavijaturama stvara bogat i raznolik zvuk kojem referentnu crtu pruža uvjerljiv vokal Sebastiana Karpiel-Bucecke, pjevača i vođe benda, po čijem je rodnom gradu, Zakpanama bend i dobio ime.

O etnografskim korjenima glazbe koju izvode, dovoljno govori i popis teško izgovorljivih imena instrumenata kojima se tijekom nastupa služi njihov vođa – ’’skrzypce’’, ’’koza’’ – odnosno mjeh i ’’pasterska fujara scowacka’’ – dakle, slovačka pastirska frula. Za album ’’Na Siedem’’, ’’Zakopower’’ je nagrađen Fryderykom – poljskim Porinom u kategoriji najboljeg folk albuma. Zanimljivo je da se taj nosač zvuka prodao u čak 600 tisuća primjeraka, što je, gledajući u omjeru na broj stanovnika, dvostruko više od naklade najprodavanijih domaćih glazbenika. Prorijeđenost publike u šatoru na Ljetnoj nije spriječila članove benda da održe izvrstan i dinamičan nastup u kojem su, čini se, u jednakoj mjeri glazbenici uživali zabavljajući sami sebe, koliko i zabavljajući slušatelje.

Jezičnoj barijeri usprkos, ’’Zakopwer’’ je, dvosatnim koncertom uz dva bisa, uspio natjerati na skakanje, dizanje ruku, skandiranje i često pljeskanje publike.

Davor Žic, Novi list

Objavljeno 19.04.2009.

Vremeplov

Da li sam bio kod psihijatra? Ne, mada sam siguran da me smatraju zanimljivim slučajem. Kad god ih slučajno sretnem postavljaju mi mnoga pitanja.

Neil Young