Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video:Gdje se sakrio Duh Božića?

Video:Gdje se sakrio Duh Božića?U predbožićno vrijeme teško je izbjeći božićne ukrase, melodije i dobre želje sa svih strana, no ono što najčešće ostaje po strani su videospotovi.

Jednu od daleko najpopularnijih, najdugotrajnijih i najizvođenijih pjesama nastalih u vrijeme Božića, pjesmu ”Do They Know its Christmas?”, napisali su irski pjevač Bob Geldof i Midge Ure (Ultravox) 1984. godine kako bi njome skupili sredstva za potrebite u Etiopiji koju je pogodila velika neimaština i glad.

Geldof je ozbiljno shvatio svoj zadatak prikupljanja sredstava te je emisiju na BBC-jevom Radiu 1 gdje je bio gost kod DJ Richard Skinnera iskoristio za poticanje uključivanja u akciju.
Sastavio je grupu pod nazivom Band Aid, koja se sastojala od vodećih irskih i britanskih glazbenika. Original iz 1984. godine postao je najprodavaniji singl u povijesti UK Singles Chart, te je postigao prodaju od milijuna primjeraka u prvom tjednu.

Pjesma je poziciju Broj 1 zadržala punih pet tjedana, te se prodalo više od 3,5 milijuna primjeraka. ”Do They Know its Christmas?” je ostao najprodavaniji singl UK Charta u povijesti do 1997. godine, kada je Elton John objavio pjesmu ”Candle in the Wind” u čast pokojne princeza od Walesa.

Band Aid - Do They Know its Christmas 1984


”Little Saint Nick ” je božićna pjesma koju su napisali Brian Wilson i Mike Love, a prvi put je objavljena kao singl u prosincu 1963. godine. Godinu dana kasnije našla se na albumu Beach Boysa. Najveći dokaz koliko se svidjela slušateljima je činjenica da se vrtila na radio postajama širom Amerike unatoč proglašenju „provođenja mirnog Božića“ poradi smrti američkog predsjednika J.F.Kennedyija.

2005. godine, Wilson ju je ponovno snimio za svoj solo album.

Pjesma je nekoliko puta obrađivana, uključujući verzije John Denver i Muppets (1979.), Hanson (1997.), Sugar Ray (2001.) i druge.

Little Saint Nick - The Beach Boys Live 1964


Još jedna od nezaobilaznih Božićnih pjesama je „Happy Christmas (War Is Over) Johna Lennona objavljena kao singl 1971. godine.

Pjesma je odmah po objavljivanju zaposjela visoko 3 mjesto na Billboard Hot 100 i čak 2 mjesto na britanskoj ljestvici singlova.

Iako su Lennon i Ono pjesmu napisali kao prosvjed Vijetnamskom ratu , ona je postala božićni standard i pojavila se na nekoliko božićnih albuma. Uz pjesmu je išla i čitava kampanja u kojoj su John i Yoko postavili plakate i postere u jedanaest gradova diljem svijeta (New York , Los Angeles , Toronto, Rome, Athens, Amsterdam, Berlin, Paris, London, Tokyo, Hong Kong i Helsinki) na kojima je pisalo: ”Rat je završio, (ako želite to) Sretan Božić od John i Yoko”.

Pjesma počinje jedva čujnim čestitkama djeci, Yoko šapuće ”Sretan Božić, Kyoko ”, zatim John šapuće ”Sretan Božić, Julian”.

Pjesma je snimljena u Record Plant Studiu u New Yorku krajem listopada 1971. godine, uz pomoć producenta Phila Spectora . Djeca koja pjevaju u pozadini su zbor iz Harlema. Ponovno je objavljena u Velikoj Britaniji 20. prosinca 1980. godine, nedugo nakon ubojstva Johna Lennona 08. prosinca.

John Lenon - Happy Christmas (War Is Over)Pjesmu „Santa Claus Is Coming to Town” napisali su davne 1934. godine J. Fred Coots i Haven Gillespie. Pjesma je odmah postala veliki hit te se već drugog dana prodaje prodalo 100,000 kopija a više od 400,000 kopija za Božić.

Najstarija poznata snimka iz 1934. Godine uključuje Harry Resera na benđu i Tom Stacksa kao vokal. Godinu dana kasnije pjesmu su snimili Tommy Dorsey & His Orchestra. Nakon njih uslijedio je veliki broj izvođača koji su baš „Santa Claus Is Coming to Town” odabrali kao svoju omiljenu božićnu pjesmu te je odlučili obraditi, a među njima je i veliki Bruce Springsteen.

Bruce Springsteen - Santa Claus is Coming Town

„The Christmas Song“ jedna je od starijih božićnih pjesama, napisana 1944. godine. Njeni su tvorci Mel Tormé i Bob Wells, a prema njihovim riječima nastala je u vruče ljetno vrijeme i to sasvim slučajno. Wells je na papir zapisivao pojmove, riječi koje su mu pomagale da se misleći na njih na trenutak prebaci u zimsko vrijeme i tako malo osvježi. 40 minuta kasnije pjesma je bila napisana, Tormé se ubacio napisao nešto teksta i muziku.

The Nat King Cole Trio snimio je pjesmu „The Christmas Song“ 1946. godine. Cole je ovu pjesmu snimao još nekoliko puta uključujući orkestar, a snimka iz 1961. godine s orkestrom i dirigentom Ralph Carmichaelom smatra se najizvođenijom. No svoje mjesto u Grammyijevoj kući slavnih zaslužila je ipak najstarija Coleova verzija, ona iz 1946. godine.

Nat King Cole - The Christmas Song


I naši su krajevi zaslužni za jednu od svijetski poznatih skladbi. „Christmas Eve Sarajevo“ instrumentalna je skladba koja se nalazi na albumu „Dead Winter Dead“ skupine Savtage iz 1995. godine no ona 1996. godine doživljava svoje reizdanje a krivac je Trans-Siberian Orchestra, projekt nekolicine članova Savatagea. Skladba opisuje usamljenog čelista koji u ratom zahvaćenom Sarajevu svira zaboravljenu božićnu pjesmu.

Paul O’Neilla i ostale fascinirala je priča o bosanskom čelistu Vedranu Smailoviću koji je napustio svoju zemlju kako bi se školovao. Godinama je putovao po svijetu i svirao s mnogim svjestkim glazbenicima, a u svoju se domovinu, u Sarajevo vratio već pred kraj rata. Pogodilo ga je ono što ga je dočekalo i umjesto da se sakrije u jedno od skloništa za vrijeme bombardiranja on je otišao do gradskog trga, do ostataka fontane uzeo čelo i svirao Mozarta i Beethovena dok su posvuda padale bombe.

Dolazio je svake večeri na isto mjesto i počeo svirati božićne pjesme. Kada ga je jedan novinar upitao zašto je radio tako glupu i opasnu stvar odgovorio je da je na taj način htio dokazati da je unatoč onome što je bilo očigledno na tom mjestu humanost i dalje bila živa.

U skladbi su koristili stare božićne pjesme poput ”God Rest Ye Merry Gentlemen” i ”Carol of the Bells”. Orkestar predstavlja jednu, zaraćenu, rock band drugu stranu, a čelist predstavlja individualca, iskru nade.

Trans siberian Orchestra - Christmas Eve Sarajevo


Pjesmu ”Christmas (Baby Please Come Home)” u originalu izvodi Darlene Love još 1963. godine. Napisali su je Phil Spector, Jeff Barry i Ellie Greenwich s namjerom da je otpjeva Ronnie Spector iz The Ronettesa. Kad on to nije uspio otpjevati kako su oni zamislili došla je Love na red i pjesma je zaživjela.

Od 1986. Godine Darlene je izvodila ”Christmas (Baby Please Come Home)” u showu David Lettermana svake godine do 2006. godine.
No još veću popularnost pjesma je dobila kada se irska skupina U2 odlučila uvrstiti je u svoj repertoar.

U2 - Christmas (Baby Please Come Home)


Još jednu u nizu neizbješnih božićnih standarada, pjesmu ’’Wonderful Christmastime’’, napisao je 1979. godine Paul McCartney.

McCartney je pjesmu snimio potpuno sam u vrijeme rada na solo projektu ’’McCartney II’’. Iako članovi tadašnjeg Paulovog benda Wings nisu na snimci pojavljuju se u videu.

Paul McCartney - Wonderful Christmas Time


Ima još mnogo video uradaka koje bi ovdje mogli spomenuti no nadam se da je ovih nekoliko dovoljno da se danas kad je Božićni duh zamućen skupocijenim poklonima, marketinškim trikovima, izlozima koji već u kasnu jesen govore ’moraš kupiti sve’, groznicom zbog potrebe da se prekrcamo i potrebnim i još češće nepotrebnim stvarima, prisjetimo da je ono najvažnije biti s onima koji su nam najvrijedniji u životu i radovati se tom zajedništvu, voljeti i biti voljen te nositi duh Božića tijekom čitave godine u srcu znajući da uvijek postoji netko u blizini kome možemo pomoći.

Sve ovdje navedene pjesme govore o ljubavi, prijateljstvu, jednostavnim, malim stvarima koje naše živote oplemenjuju i čine potpunim, o pozitivnoj iskri koju svako od nas nosi u sebi. Dopustimo da ona tinja i kad se božićna svijetla ugase.

Puppet singing Little St Nick by Beach BoysAnton Cvijić

Objavljeno 22.12.2010.

Vremeplov

Kada pišem pjesmu, veći užitak mi stvara čuti nekog drugog kako je pjeva nego je sam izvoditi.
Shane MacGowan