Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Goran Pintarić – „U pjesmi su važni osjećaji i atmosfera“

Intervju: Goran Pintarić – „U pjesmi su važni osjećaji i atmosfera“Goran Pintarić glazbom se bavi od 2003. godine, kada je s bratom Robertom osnovao grupu Pod Naponom. Bili su pod jakim utjecajem Led Zeppelina, Black Sabbatha i Motorheada. Kroz njihovu grupu prošli su mnogi, a tijekom godina sviranja bili su predgrupa i riječkim ikonama Letu 3 i Damiru Urbanu. Od ove godine Goran je krenuo u kantautorske vode.


RiRock.com: Uskoro završavaš svoj samostalni album. Kako si se odlučio na taj korak?

Goran: Mislim da je za to jednostavno došlo vrijeme. Skupilo se nešto materijala na kojem je trebalo poradit,a za nove pjesme i aranžmane mi ne ponestaje inspiracije. Hard rock nije jedini stil u kojem mogu nešto pokazati i kojem mogu nešto pridonijeti. Osim pjesama na albumu koje su drugačije od mog dosadašnjeg rada, zanimljiva mi je komunikacija s publikom koja je sad totalno drugačijeg oblika i vrlo zanimljiva.

RiRock.com: Obradio si i preveo na hrvatski pjesmu Johnny Casha „Hurt“ .

Goran: Nikad nisam bio fan sviranja tuđih pjesama. Barem ne kao gažer, opet s druge strane obraditi jednog velikog glazbenika poput Johnny Casha bio je veliki izazov. Iz poštovanja prema nažalost nedavno preminulom Johnnyju htio sam da obrada te pjesme bude dostojna njega. Možda najzahtjevniji dio je bio prevođenje teksta na hrvatski, pa se pjesma na albumu zove “Bol”. Nikako nisam htio da to poput nekih pjesama koje su neki do sada preveli zvuči jadno i bez truda ili pak da ju svojataju a ubiti je plagijat. Naravno ne svi. U pjesmi su mi jako važni osjećaji i atmosfera što se jako dobro može osjetiti u pjesmi jer se čuje i škripanje stolca i odraz prostora u kojem stvaram.

RiRock.com: Reci mi nešto i o ostalim pjesmama, jer sam imala priliku čuti samo singl „Ivana“, koji se može besplatno downloadati…

Goran: Kao što sam rekao i za obradu pjesme Johnny Casha, kod stvaranja ovog albuma jako su mi bitne bile dvije stvari; osjećaji i odraz prostora u kojem stvaram. Uz svo današnje peglanje pjesama koje su presavršene izgubio se dodir sa slušateljem i stvarnošću. Moja je želja bila prenijeti stvarni zvuk i osjećaje na cd. Uskoro ćete dobiti i vlastiti primjerak albuma za recenziranje,a ja ću reći ovako; svaka pjesma priča svoju priču i album bih mogao nazvat “The best of-om” mog života do sad. Slušatelju će uz singl Ivana i obradu Casha biti jako zanimljive dvije pjesme; „Nisam volio“ i „Bit”N”H“. Pjesme su spoj BitBoxa i bluza s usnom harmonikom. Još bi mogao dodati da bi pjesmu “Zašto napustila si svijet” rado izveo sa Darkom Rundekom koji je jedan od mojih utjecaja u akustičnoj glazbi i toj pjesmi.

RiRock.com: CD bi se trebao pojaviti ove jeseni u izdanju udruge KC Rock. Tko su oni i od kud suradnja s njima?

Goran: Udruga KC Rock su svi važniji ljudi koji su sudjelovali u stvaranju koprivničkog rocka i glazbene scene i ovlašteni izdavači. Svake godine se odvija manifestacija “KC Rock” na kojoj se ponosno iskazuje kvaliteta i potencijal Koprivnice. Jednostavno nije bilo razloga ne predstavit taj CD preko njih.

RiRock.com: Negdje sam pročitala kako sviraš gitaru, bubnjeve, usnu harmoniku, nastavi niz…

Goran: Da moglo bi se reći da sam s vremenom postao i multi instrumentalist, iako na kraju ne možeš sve svirat sam na koncertu. Gitara mi je primarni instrument, bas gitaru planiram istaknut na nekom od sljedećih cd-a kao i bubnjeve. Usnu harmoniku možete čuti i na albumu „Ivana“ na kojem sam na pjesmi “Okreni oči u natrag” svirao klavijature. To je sve nekako potaknuto mojom željom za stvaranjem i istraživanjem u glazbi.

RiRock.com: Pored glazbe zanima te i fotografija?...

Goran: Mogu se nazvati i slobodnim umjetnikom. Fotografijom se aktivnije bavim od nedavno jer sam shvatio da se mogu i tu izraziti. Trenutno je to klasična fotografija koja izražava osjećaje i trenutke, ali vjerujem da tu neće biti kraj tome. Nekoliko godina unatrag se bavim i slikanjem. Ulje na platnu, drvu itd. Kao i u svemu i u slikanju krećem od osjećaja koje preljevam u nešto vidljivo i opipljivo. Nikad nisam imao umjetničke uzore u slikarstvu i fotografiji iako mnoge cijenim. Za mene je jako važno u slikanju i fotografiranju kretati od sebe baš kako bi trebali i u životu, prije nego uperimo prstom u druge. Više o tome na myspace.com/goranpintaric.

RiRock.com: Tko su ti životni uzori?

Goran: O tome mi se uvijek teško izraziti pa ću skratiti objašnjenje na Ian Fraser ”Lemmy” Kilmister, Motorhead. Razlog je jednostavan, živi po principima rocka i konstantno svira. Tome bih priložio i Darka Rundeka.

RiRock.com: Što slušaš kada ne stvaraš glazbu, odnosno kada se odmaraš?

Goran: Širok spektar glazbe, od starog crnačkog bluza, rocka, pa do metala. Motorhead, Led Zeppelin, Dead Weather, En Face, Majke, Manu Chao ...... evo to sam slušao zadnjih par dana. Nema mi boljeg odmora nego razgovor s prijateljem koji me cijeni i poštuje ono što radim baš kao i ja njega i to sve uz dobru glazbu i pivo u rock caffeu.

RiRock.com: S kim bi volio dijeliti pozornicu?

Goran: Uh, ovo je teško pitanje jer ima toliko bendova i glazbenika koje poštujem .Volio bih nastupiti s AC/DC, Motorhead itd.... ,a volio bih imati Johna Tempestu iz The Cult-a za
bubnjara, Lemmy Kilmistera na basu i u to sve bi se lijepo uklopio ja. (smijeh)


RiRock.com: Zanima li te politika ili bježiš od nje?

Goran: Politika ne R’N’R da !

RiRock.com: Za kraj- U glazbi se teško uspijeva bez jakog PR-a. Obzirom da ti to radiš sam za sebe, reci ljudima zašto bi trebali doći na tvoj koncert i kupiti tvoj CD…

Goran: Nema zašto, moraju! (smijeh) Šala! Na stranicama Myspacea mogu poslušati par pjesama i vjerujem da će prava publika to prepoznati, doći na koncert i kupit cd ukoliko cijene moju glazbu i moj rad. Ujedno mislim da je i ovaj intervju još jedan dobar razlog da požele čuti moje pjesme.
Distribucija albuma “Ivana” vjerojatno neće biti jaka kao u Gibonija, ali će se moći nabaviti, prvobitno na stranici Myspace.com/goranpintaric i naravno na mojim koncertima koje također možete pratiti na Myspaceu ili pak grupi “Goran Pintarić i Pod Naponom” i “Goran Pintarić” profilu na Facebook-u.

Hvala na dobrim pitanjima i vidimo se u Rijeci. Rijeka Rocks.
Lijepi pozdrav svima i vidimo se na koncertima i predstavljanju albuma “Ivana”.

Ivana Prica
Objavljeno 26.09.2010.

Vremeplov

Problem svih malih bendova (nezavisnih, nekomercijalnih) je taj što sve moraju sami, jer nitko osim njih nema koristi od njihovih projekata.


Raul Jereb ([mandelbrot set]), intervju za RiRock.com