Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Pearl Jam- Live On Ten Legs (Universal Music, Island Records, 2011.)

Pearl Jam- Live On Ten Legs (Universal Music, Island Records, 2011.)Pioniri grunge glazbe Pearl Jam, obilježavanje dvadeset godina postojanja započeli su prošle godine reizdavanjem njihovog prvijenca Ten, do danas njihovog najuspiješnijeg albuma.

Naravno to ne znači da je ostatak bogate diskografije neuspješan, naprotiv. Albumi kao što su: ’Vs.’, ’Vitalogy’, ’No Code’ i najnoviji ’Backspacer’ spadaju u sam vrh alternativnog rocka u posljednjih dvadeset godina. Osim po brojnim studijskim i kompilacijskim izdanjima bend je specifičan i po tome što su objavili mnogobrojna live izdanja, uglavnom su to bootlezi, a jedno o’d službenih live izdanje je ’Live On Two Legs’ iz 1998. Godine. Povodom već spomenutog obilježavanja dvadeset godina postojanja odlučili su snimiti svojevrsni nastavak tog izdanja simbolično nazvan ’Live On Ten Legs’.

’Live On Ten Legs’ sastoji se od 18 snimki nastalih u razdoblju od 2003. Do 2010. godine, a među njima su se našle i dvije obrade: ’’Public Image’’ benda Public Image Ltd i ’’Arms Aloft’’ Joea Strummera. Ostalih šesnaest pjesama se u potpunosti razlikuje od onih objavljenih na prvom live izdanju, a snimao ih je tijekom svjetskih turneja John Burton dok je za finalnu obradu zvuka bio zadužen Brett Elison, dugogodišnji suradnik benda.

Album otvaraju već spomenuta obrada ’’Arms Aloft’’ i ’’World Wide Suicide’’ s njihovog predzadnjeg studijskog albuma ’’Pearl Jam’’. Slijede ’’Animal’’, ’’Get Some’’ i ’’World Wide Suicide’’, a isti ritam izmjenivanja starih megauspješnica s novijim stvarima traje tijekom čitavog albuma, čime se tijekom slušanja slušatelja tjera na stalnu pozornost bez obzira koje razdolje benda vam je draže.

Slijede ’’I Am Mine’’, ’’Untought Known’’ i produžena verzija pjesme ’’Rearview Mirror’’, takve produžene verzije su još jedan od razloga koji čini ovoj album privlačnim za slušanje, uz naravno odličnu svirku benda i odličnu atmosferu koja se provlači kroz svih sat i osamnaest minuta albuma.

Tu je i ’’The Fixer’’ jedna od najpozitivnijih pjesama u čitavoj pjesmarici benda, a slijede je nešto lakše ’’Nothing As It Seems’’, ’’In Hiding’’ i ’’Just Breathe’’.

Na ovom izdanju se našla i stvar ’’Jeremy’’, jedna od himni mladenačkog buntovništva devedesetih godina.

Žestoki set čine ’’Public Image’’, Spin The Black Circle’’ i ’’Porch’’, a album zatvaraju bezvremenska ’’Alive’’ i ’’Yellow Leadbetter’’.

’Live On Ten Legs’ čini presjek rada benda u prvom desetljeću upotpunjen odabranim stvarima iz ranije faze njihovog djelovanja, čime zapravo postaje svojevrsni best of, a u kombinaciji s ’Live On Two Legs’ postaje najpotpuniji pregled dosadašnje, vrlo bogate, karijere najtrajnijih grunge prvoboraca.

Miran Milić

Objavljeno 28.02.2011.

Vremeplov

Dopuštanje pozitivnog iskazivanja mladenačke, često buntovne i nerazborite energije koja dolazi iz ovakvih prostora može u jednom trenutku dati najljepše trenutke tim mladim ljudima, a u isto vrijeme usmjeriti i sam tijek njihovih života. O istim tim ljudima u nekoj mjeri ovisi i budućnost ovog grada.
Damir Čargonja Čarli, intervju za RiRock.com