Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Father - ”Inspirita” (Dallas, 2005.)

RiRock albumi: Father - ”Inspirita” (Dallas, 2005.)Dugoočekivani u riječkim glazbenim vodama i poprilično agilno najavljivani prvijenac riječke skupine Father, jednog od najperspektivnijih mladih hrvatskih bendova unazad nekoliko godina, konačno je ugledao svjetlo dana. Odmah treba naglasiti da su dečki ”izborili” da im album u prodaji košta 79 kuna u svim CD shopovima izdavača Dallas recordsa što im služi na čast, jer, ruku na srce, koji su komad plastike vrijedi 130 i više kuna?

No, pustimo diskografsku strategiju nekim drugim temama. Father su nakon nekoliko godina rada na prvijencu ”Insprita” pustili materijal u javnost najavnim singlom ”Lost In Words” čime su odmah zaokupili pažnju medija i šire publike koja se do sada nije imala prilike susresti s riječkim metal gigantom, osim na MTV danu održanom u rujnu na zagrebačkoj Šalati. I dobili su teškometalnu šamarčinu koja je na VIP.music top ljestvici skinula sve brojne razvikane domaće takmace i posjela ”očeve” na vrh iste. S razlogom.

Album ”Inspirita” sniman i miksan više od godinu dana u studijima u Rijeci (GIS) i Ljubljani (Tivoli), donosi sat vremena vrhunski odsviranog i snimljenog modernog metala, koji se na trenutke pretvara u sasvim drugačije žanrove, ambijentale i jazzy fraze, otvarajući tako širom vrata svijeta u koji vas Father uvlače odmah nakon prve pjesme ”Cynosure”. A tamo vas čeka glazba koja uistinu nema ništa s otužnom slikom hrvatske glazbene scene, osim možda zemljopisnog izvorišta - Rijeke.

Čista petica, ili u žargonu rečeno ”petarda” eksplodiraće vam u ušima nakon završne ”Seashore” i odjavnog, zajebantskog ”mobilnog sessiona” te postaviti Fathere ravnopravno uz bok svjetskim velikanima kao što Korn, System Of A Down ili Tool bez imalo upitnika tipa ”da li je moglo bolje” ili ”ma... možda ipak...”. Toga nema. U svakom pogledu imamo ozbiljan adut za Europsku zajednicu, recite to Sanaderu, ili barem njegovom ministru za kulturu i EU integracije. I neće vam vjerovati - jer, ovo je zemlja koja je oduvijek znala popljuvati, pregaziti i odbaciti svoje potencijale, pa kako onda neće zauzeti isti nadobudni stav prema jednom ”malom” metal bendu iz Rijeke. Nemam iluzija uopće. Sreća je da su Mihael Prosen (vokal) i ostali članovi grupe pametni i talentirani mladi ljudi koji će, bude li imalo sreće za njih, završiti u folderu ”odljev mozgova iz Republike Hrvatske” i smiješiti se birokratama sa stranih TV ekrana, recimo za početak MTV televizije - tamo ćete puno puta vidjeti spot za pjesmu ”Machina” drugi singl s albuma.

Kupite ovaj album. Ili ga barem ukradite. Ovo je Masterpiece.

Pjesme:

01. Cynosure
02. Machina
03. Emon
04. Lost In Words
05. Vasaii
06. Never Come Back
07. Sayana
08. Sun
09. Ultimate Selfrighteous Army
10. Chigla Pegla
11. Inspirita
12. Seashore
+ hidden track

Robert Paulić

Objavljeno 18.10.2005.

Vremeplov

Nisam nikad bio član ikojeg benda ili nečiji menadžer, uvijek sam bio tek osoba iz publike, što će reći bez potrebe da bilo komu iz krivih razloga pridajem ili odričem važnost. OK, i iz publike se može pogriješiti, ali barem ne u lošoj namjeri.
Velid Đekić (Riječki publicist), intervju za RiRock.com