Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ciklus iranskog filma!

Ciklus iranskog filma!U nedjelju, 21. 03. 2010. u Art-kino stiže Ciklus iranskog filma. U fokusu su četiri filma kultnog redatelja Majida Majidija – prvog iranskog redatelja nominiranog za Oscara u kategoriji stranoga filma za film ”Djeca raja” , filma koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta.

”Redatelj jednostavno priča priču u kojoj su glavni protagonisti djeca. Na taj je način napravio istinski revolucionarni film - ne onaj koji naglašava svoju unikatnost, već film koji vas tiho i poetski vodi do tolikih otkrivenja o duhu čovjeka, film koji se jednostavno ne može izraziti kroz prozu. Ne, treba pisati poezijom da bi se govorilo o ovom filmu.” Maria Garcia, Film Journal International

Tu su i Majidijeve nagrađivane filmove ”Otac”, zatim ”Boju raja” u kojoj upoznajemo hipersenzibilnog slijepog dječaka, kao i ”Baran” - između ostalog nagrađen i za slobodu izražavanja.

”Redatelj je svoju misiju prepoznao u ogoljivanju dječje želje natopljene melankolijom. Dakako, u strogo normiranoj kulturi i kinematografiji, ona je često služila za razotkrivanje ograničenja obiteljske ili društvene sredine koja je i čine trpkom i neostvarivom.” Diana Nenadić

Ramezanijev film ”Hayat” tematski se nastavlja na Majidijeve filmove- priča neumoljiva prema ambicioznoj djevojčici na putu ka polaganju životno važnog ispita u školi

Tu su i filmovi ”Sasvim jednostavno” Seyyede Reze Mir-karimija i ”Leptiri na vjetru” Abbasa Rafeija koji tematiziraju nezavidan položaj žene u iranskom društvu.

Ciklus je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Iranskim kulturnim centrom.

Izvan Ciklusa, u subotu 20. i nedjelju 21. 3. igra i ”Plan B” Marca Bergera - prekrasno snimljena refleksija o muškosti i prijateljstvu, Plan B temelji se na dvjema izuzetno odigranim ulogama Manuela Vignaua i Lucasa Ferraroa i vješto izbjegava praznu retoriku i jednostavne klišeje u privlačnoj suvremenoj ljubavnoj priči smještenoj među krovne terase, teretane i stanove suvremenog Buenos Airesa.

Objavljeno 20.03.2010.

Povezani članci

Vremeplov

Možda vam je poznato da neki antropolozi smatraju glazbu prvim od svih umjetničkih načina izražavanja ljudske rase, koji je uobličen još u vremenima davno prije naprednih civilizacija Maya, Egipta, Sumera... još tamo u pećinama, dok su ljudska bića mumljala i žvakala meso životinja i pripadnika suparničkih plemena.
Luda Furlan Zaborac (The Bambi Molesters)