Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ciklus iranskog filma!

Ciklus iranskog filma!U nedjelju, 21. 03. 2010. u Art-kino stiže Ciklus iranskog filma. U fokusu su četiri filma kultnog redatelja Majida Majidija – prvog iranskog redatelja nominiranog za Oscara u kategoriji stranoga filma za film ”Djeca raja” , filma koji je osvojio brojne nagrade širom svijeta.

”Redatelj jednostavno priča priču u kojoj su glavni protagonisti djeca. Na taj je način napravio istinski revolucionarni film - ne onaj koji naglašava svoju unikatnost, već film koji vas tiho i poetski vodi do tolikih otkrivenja o duhu čovjeka, film koji se jednostavno ne može izraziti kroz prozu. Ne, treba pisati poezijom da bi se govorilo o ovom filmu.” Maria Garcia, Film Journal International

Tu su i Majidijeve nagrađivane filmove ”Otac”, zatim ”Boju raja” u kojoj upoznajemo hipersenzibilnog slijepog dječaka, kao i ”Baran” - između ostalog nagrađen i za slobodu izražavanja.

”Redatelj je svoju misiju prepoznao u ogoljivanju dječje želje natopljene melankolijom. Dakako, u strogo normiranoj kulturi i kinematografiji, ona je često služila za razotkrivanje ograničenja obiteljske ili društvene sredine koja je i čine trpkom i neostvarivom.” Diana Nenadić

Ramezanijev film ”Hayat” tematski se nastavlja na Majidijeve filmove- priča neumoljiva prema ambicioznoj djevojčici na putu ka polaganju životno važnog ispita u školi

Tu su i filmovi ”Sasvim jednostavno” Seyyede Reze Mir-karimija i ”Leptiri na vjetru” Abbasa Rafeija koji tematiziraju nezavidan položaj žene u iranskom društvu.

Ciklus je realiziran u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Iranskim kulturnim centrom.

Izvan Ciklusa, u subotu 20. i nedjelju 21. 3. igra i ”Plan B” Marca Bergera - prekrasno snimljena refleksija o muškosti i prijateljstvu, Plan B temelji se na dvjema izuzetno odigranim ulogama Manuela Vignaua i Lucasa Ferraroa i vješto izbjegava praznu retoriku i jednostavne klišeje u privlačnoj suvremenoj ljubavnoj priči smještenoj među krovne terase, teretane i stanove suvremenog Buenos Airesa.

Objavljeno 20.03.2010.

Povezani članci

Vremeplov

Od nastupa na matricu bježimo ko vrag od tamjana, ne samo zbog sterilnosti takve izvedbe, nego zato jer se svaki naš put kombijem s dečkima pretvori u višesatni koncert mješovitog zbora koji višeglasno reve, a ponekad i pjeva sve od Miše pa do Arcade Firea.
Ivona Maračić (E.N.I.)