Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ožujak u ARt kinu u znaku glazbe, nagrađivanih filmova i francuskog jezika

Ožujak u ARt kinu u znaku glazbe, nagrađivanih filmova i francuskog jezikaOžujak u Art-kino donosi novi Sorrentinov film ’Velika ljepota’, izvanrednu dramu ’Alabama Monroe’, film ’Nebraska’ Alexandera Paynea, Ciklus filmova Marguerite Duras, Ciklus frankofonskog filma, čileansku dramu ’Od četvrtka do nedjelje’. Za najmlađe ožujak donosi ’Lego film’ i rusku bajku ’Snježna kraljica’.

’Alabama Monroe’ donosi priču o vezi Didiera i Elisekoja je iznimno je burna i strastvena. Didier svira bendžo u bluegrass bendu, živi u kamp-kućici na selu u Belgiji i idealizira Ameriku kao zemlju slobodnih. Elise je vlasnica salona za tetovaže. Njeno tijelo puno je malih uspomena prošlih ljubavnika čija su imena pažljivo prekrivena novim tetovažama. Njihovi se životi ubrzo isprepletu, a ljubav se rodni na prvi pogled. Ova intenzivna i vrtoglava vožnja kroz život vodi nas kroz dane ispunjene ljubavlju prema glazbi i uzajamnom strašću. Uz brojne druge nagrade, film je dobitnik i nagrade LUX 2013 te posebnom nagradom publike ’Panorama’ na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Komedija ’Velika ljepota’ priča je o ostarjelom novinaru Jepu Gambardelli koji se s gorčinom prisjeća svoje strastvene mladosti. 65-godišnji Jep imućni je bon vivant koji od se još od mladosti nije okušao u svojem spisateljskom talentu. Film Paola Sorrentina predstavlja moćnu i evokativnu priču o hedonizmu i izgubljenoj ljubavi, ali i izniman portret današnjeg Rima, gdje je život svojevrsni performans, a grad njegova pozornica.

’Vis-à-Vis’ je svojevrstan ’film u filmu’. Redatelj priprema novi film. Poznati glumac kojeg želi za ulogu oca kritizira kvalitetu scenarija i izbor glumca za ulogu sina. Redatelj zove glumca koji će tumačiti sina na otok Vis da bi radili na scenariju i njegovoj ulozi te da bi se uvjerio kako je donio ispravnu odluku oko glumačkog odabira. Zbog izolacije s kojom su na otoku suočeni tijekom zime, njih dvojica su neočekivano osuđeni uhvatiti se u koštac s vlastitim frustracijama koje se pritom na čudan način konstantno isprepliću s radnjom filma. Uloge tumače Darija Lorenci, Rakan Rushaidat, Janko Popović Volarić i Krešimir Mikić. Riječka premijera filma Nevija Marasovića «Vis-à-Vis» održat će se u srijedu, 5. ožujka.

Matineje vikendom donose novi animirani hit «Lego film» i rusku animiranu bajku ’Snježna kraljica’.

’Snježna kraljica’ je raskošna ekranizacija bajke Hansa Christiana Andersena, stvorena od strane ponajboljih europskih animatora koji su udahnuli novi život omiljenom dječjem književnom klasiku. ’Snježna kraljica’ s temom vječne borbe dobra i zla, ispričana je kroz doživljaje dječaka Kaya i djevojčice Gerde. Njihove avanture u ledenom svijetu bez emocija napisane još davne 1845. godine i danas zbog iznimne slojevitosti, svevremenske poruke i, prije svega, bujne maštovitosti oduševljavaju kako najmlađe tako i stariju publiku.

’LEGO film’ prati Emmeta, običnu i potpuno prosječnu LEGO figuricu koji uvijek poštuje pravila. Zabunom, Emmeta prepoznaju kao izvanrednu osobu i kao ključ za spas cijelog svijeta. Emmet je ubrzo unovačen i postaje dio družine koja kreće u misiju zaustavljanja zlog tiranina – misiju za koju je Emmet beznadno i nevjerojatno smiješno nepripremljen.

Neobičan japanski dokumentarac ’Kapi s neba: Juha života’ prikazat će se 8. ožujka. Pripremati juhu može biti prava umjetnost. Ovaj nas dokumentarni film vodi u porijeklo juhe koju 88-godišnja kulinarska umjetnica Yoshiko Tatsumi priprema cijeli svoj život. Juha je postala poznata kao ’Juha života’. Film donosi predivan i delikatan krajolik Japana s brojim i raznolikim sezonskim plodovima uzgajanim mudrošću proizvođača koji kultiviraju hranu. Yoshiko izvlači najbolje sastojke dok kuha s posebnom pažnjom kako bi unijela radost i sreću u život. Svi koji probaju, od najmlađih do najstarijih, uživaju u harmoniji koju unosi ’Juha života’. Ulaz je na ovu posebnu projekciju – slobodan.

Ciklus filmova Marguerite Duras, od 10. do 12. ožujka, donosi tri velika filmska naslova: «Indijska pjesma» u Durasinoj režiji, Resnaisov «Hirošima ljubavi moja» te ’Moderato Cantabile’ Peter Brooka. Ovim ciklusom obilježavamo 100 godina od rođenja autorice.

Novi film Alexandera Paynea ’Nebraska’ priča je o starcu koji neprestano pokušava pobjeći iz svoje kuće u Montani kako bi otišao u Nebrasku pokupiti nagradu za koju misli da je dobio na okladi. Njegova obitelj je već luda od njegove rastuće demencije te raspravljaju da ga smjeste u dom – sve dok jedan od njegove dvojice sinova ne odluči udovoljiti ocu i odvesti ga autom, bez obzira na beskorisnost takvog putovanja. Otac se na putu ozlijedi, te njih dvojica bivaju primorani zadržati se par dana u malom gradiću u Nebraski, mjestu gdje je otac rođen i gdje će se nanovo susresti sa svojom prošlošću. (Ne brinite – riječ je o komediji.)

Dokumentarni film ’Mama Europa’ je na repertoaru Mini Art-kina od 14. ožujka. Kad je mama Petra s partnerom Brandom počela snimati film o granicama Europe, njihova kćer Terra imala je četiri godine, putovnicu prepunu pečata i svoju vrlo jedinstvenu ideju čemu one služe. U ovom obiteljskom poetičnom dokumentarcu, znatiželjna djevojčica, svojim pitanjima, crtežima i shvaćanjima, natjerala nas je na preispitivanje. Obitelj prelazi schengenske granice, politički uvijek aktualnu makedonsku i grčku, ali i nama posebno vrelu točku između Italije, Slovenije i Hrvatske, gdje susreću osebujne likove na čije su živote ove povijesno labilne granice utjecale.

U suradnji s redateljem Laurentom Boileauom, crtač Jung Henin adaptirao je svoj uspješni crtani roman o odrastanju usvojenog korejskog djeteta u belgijskoj obitelji. Jedan je od 200.000 usvojenih Koreanaca širom svijeta. Prvi put Jung se odlučuje vratiti u Južnu Koreju kako bi udahnuo zrak domovine, prošetao zemljom svojih predaka i možda pronašao tragove biološke majke. Ovo putovanje pomirenja sa samim sobom i svojim podrijetlom snimano je u obliku animiranog dokumentarca. Grand Prix na prošlom zagrebačkom Animafestu. Riječ je o filmu «Usvajanje odobreno» koji se može pogledati u Art-kinu od 20. ožujka.

Iza naziva ’Impulse festival’ stoji višednevno festivalsko događanje kojem je osnovni cilj promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta. Manifestacije koje će se odvijati tijekom trajanja festivala kroz različite medije i događaje, a u Art-kinu moći će se pogledati dva glazbena dokumentarca. Najprije je riječ o jednom filmu od najutjecajnijih glazbenika u posljednjih 30 godina - Grantu Hartu (Hüsker Dü), a potom će riječka publika pobliže upoznati Damira Avdića u nagrađivanom dokumentarnom filmu redatelja Dušana Moraveca – ’Pravi čovjek za kapitalizam’

Čileanska drama ’Od četvrtka do nedjelje’ prate Luciju i Manuela koji putuju na duži vikend sa svojim roditeljima Anom i Fernandom, koji su se odlučili rastaviti. Putovanje se polako pretvara u konačni obiteljski oproštaj. Put je dug. Krajolik je sumoran, a u zatvorenom prostoru automobila obiteljski problemi počinju isplivavati na površinu. Djeca samo žele doći na plažu, Fernando na komadić zemlje koji mu je ostavio otac, a Ana na nepostojeće mjesto gdje je sve opet dobro.

Objavljeno 02.03.2014.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich