Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vava ”Poljubac je izdaja” - novi album u prodaji

Vava ”Poljubac je izdaja” - novi album u prodajiSjajni gitarist Vlado Simcich Vava, već poznat po autorskom i izvođačkom utjecaju na opus kultnih Laufera, te onom u skupini Mone objavio je novi solo album ”Poljubac je izdaja” u izdanju Dallas Recordsa.

To je treći Vavin solistički projekt, nakon hvaljenih ”Del Mono” i ”Soundtrack” od kojih je ovaj posljednji u godišnjim izborima najboljih albuma prošle godine redovito zauzimao visoka mjesta.

”Poljubac je izdaja” ponovno je jedno nekonvencionalno glazbeno izdanje. Radi se o konceptualnom auditivnom projektu pri kojem se, u dijelovima, obrađuje život kontroverznog povijesnog lika Jude Iskariotskog. Podsjetimo, Biblija ga proglašava najvećim izdajnikom čovječanstva zbog prokazivanja Isusa Krista na Maslinskoj gori.

Postoje, međutim, i drugačija tumačenja Judina života, kao i skriveno Judino evanđelje koje tek u dijelovima izlazi u javnost.

U 14. stoljeću arapski kozmolog i filozof ad-Dimashqi izlazi u javnost s tezom da je zapravo Juda na sebe preuzeo identitet Isusa, a navodno to nije bilo odviše teško, što zbog velike fizičke sličnosti, a što zbog potpune i krajnje lojalnosti prema svom Učitelju, te je na koncu on završio na križu na Golgoti, upravo time spasivši Spasitelja.

U glazbenom dijelu albuma kroz 20 instrumentala – minijatura, Vava se, dakle, bavi Judinim životom i kroz proces zahvaća gotovo sve glazbene žanrove koji su se pojavili u modernom rocku od 40-ih godina prošlog stoljeća do danas: od psihodelije, bluesa, countryja, elektronike do progresiva i ambijentale.

Osim glazbenog dijela albuma, u sklopu koncepta nalazi se i autorska poema ”Dozvolite mi da se predstavim’”, a predstavlja moderno viđenje lika Jude, koja je prevedena na engleski (prijevod dramaturginje gđice. Laure Smith), njemački (u prijevodu poznatog hrvatskog književnika Borisa Perića), talijanski, te posebno zanimljivo, na hebrejski (obje u prijevodu teologinje gđice. Anđele Jeličić) i iranski farsi dijalekt (prijevod gđe. Marjan Amani), a prijevodi se na omotu albuma pojavljuju u autentičnim oblicima odnosno pismima, hebrejskom i arapskom.

Od glazbenih gostiju na albumu su svojim sviranjem i idejama pomogli Nenad Tubin (bivši član LET3 i Regoč) i Olja Dešić (Fiumens). Kao mix majstor pojavljuje se Matej Zec, dugogodišnji član grupa LET3 i Morso.

Dizajn albuma potpisuje Mladen Stipanović Stipe, sjajan riječki dizajner, autor mnogih sjajnih vizualnih rješenja glazbenih izdanja, pa tako i pretposljednjeg Vavinog uratka, ’Soundtracka’ koje je pratio atraktivan omot.

Objavljeno 02.12.2009.

Vremeplov

O boemima odavno postoji toliko uopćena predodžba da više gotovo nitko ne zna podrijetlo i bit pravih boema.
Ervin Dubrović, riječki povjesničar umjetnosti i publicist