Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Vava ”Poljubac je izdaja” - novi album u prodaji

Vava ”Poljubac je izdaja” - novi album u prodajiSjajni gitarist Vlado Simcich Vava, već poznat po autorskom i izvođačkom utjecaju na opus kultnih Laufera, te onom u skupini Mone objavio je novi solo album ”Poljubac je izdaja” u izdanju Dallas Recordsa.

To je treći Vavin solistički projekt, nakon hvaljenih ”Del Mono” i ”Soundtrack” od kojih je ovaj posljednji u godišnjim izborima najboljih albuma prošle godine redovito zauzimao visoka mjesta.

”Poljubac je izdaja” ponovno je jedno nekonvencionalno glazbeno izdanje. Radi se o konceptualnom auditivnom projektu pri kojem se, u dijelovima, obrađuje život kontroverznog povijesnog lika Jude Iskariotskog. Podsjetimo, Biblija ga proglašava najvećim izdajnikom čovječanstva zbog prokazivanja Isusa Krista na Maslinskoj gori.

Postoje, međutim, i drugačija tumačenja Judina života, kao i skriveno Judino evanđelje koje tek u dijelovima izlazi u javnost.

U 14. stoljeću arapski kozmolog i filozof ad-Dimashqi izlazi u javnost s tezom da je zapravo Juda na sebe preuzeo identitet Isusa, a navodno to nije bilo odviše teško, što zbog velike fizičke sličnosti, a što zbog potpune i krajnje lojalnosti prema svom Učitelju, te je na koncu on završio na križu na Golgoti, upravo time spasivši Spasitelja.

U glazbenom dijelu albuma kroz 20 instrumentala – minijatura, Vava se, dakle, bavi Judinim životom i kroz proces zahvaća gotovo sve glazbene žanrove koji su se pojavili u modernom rocku od 40-ih godina prošlog stoljeća do danas: od psihodelije, bluesa, countryja, elektronike do progresiva i ambijentale.

Osim glazbenog dijela albuma, u sklopu koncepta nalazi se i autorska poema ”Dozvolite mi da se predstavim’”, a predstavlja moderno viđenje lika Jude, koja je prevedena na engleski (prijevod dramaturginje gđice. Laure Smith), njemački (u prijevodu poznatog hrvatskog književnika Borisa Perića), talijanski, te posebno zanimljivo, na hebrejski (obje u prijevodu teologinje gđice. Anđele Jeličić) i iranski farsi dijalekt (prijevod gđe. Marjan Amani), a prijevodi se na omotu albuma pojavljuju u autentičnim oblicima odnosno pismima, hebrejskom i arapskom.

Od glazbenih gostiju na albumu su svojim sviranjem i idejama pomogli Nenad Tubin (bivši član LET3 i Regoč) i Olja Dešić (Fiumens). Kao mix majstor pojavljuje se Matej Zec, dugogodišnji član grupa LET3 i Morso.

Dizajn albuma potpisuje Mladen Stipanović Stipe, sjajan riječki dizajner, autor mnogih sjajnih vizualnih rješenja glazbenih izdanja, pa tako i pretposljednjeg Vavinog uratka, ’Soundtracka’ koje je pratio atraktivan omot.

Objavljeno 02.12.2009.

Vremeplov

Kada se budu osvrtali na mene, želim da me se sjećaju ne po svim mojim ženama, iako samih imao nekoliko, i svakako ne po jednoj od mojih velikih kuća ili novcu koji sam zaradio i potrošio. Želim da me jednostavno pamte po mojoj glazbi.
Jerry Lee Lewis