Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Surovi spektakl Grča u Palachu

Surovi spektakl Grča u PalachuSinoć, malo iza ponoći, skriveni dimnom zavjesom, na pozornici Palacha ukazali su se Zoran Štajdohar- Zoff, Orijen Modrušan, Zoran Kovač- Kiss i Zoran Žmirić, članovi legendarne riječke grupe Grč. Slavili su dvadeset i sedam godina rada.

Koncert je počeo pjesmom „Gospoda satanska“. Melankolični zvuk, praćen video projekcijama i ozbiljno- autoritativnim nastupom pjevača, dao je naslutiti kako to neće biti red glazbe, red skakanja i alkohola, nego nešto sasvim drugačije.

Uz pjesme sa svog jedinog albuma „Još ima krvi“ svirali su i neke nove. Zajednička im je poruka u kojoj je jasno izražena kritika pojedinca i društva. U tom tonu čuli smo „Sloboda izlazi u javnost“ i „Još ima krvi“ – gdje su me se prikazi na screenu izrazito dojmili.

Nizale su se slike povijesnih ličnosti, a iza svakog zločinca vidjeli bi i sliku životinje. Promatrali smo Hitlera, Staljina, Tuđmana, Busha i druge, dok su nam se stihovi urezivali u pamćenje, jer i ako ste čuli ovu pjesmu, uživo izvedena i nabijena emocijama duboko potresa pojedinca.
Osvrnuvši se oko sebe zamijetila sam kako se na licima publike u prepunoj dvorani miješaju osjećaji, s jedne strane uživanja u izvrsnoj glazbi, a s druge razmišljanja i unutarnjih kolebanja pobuđenih brutalnim stihovima.

Nastavak večeri najbolje opisuje naslov pjesme „Bez milosti“. Još jednom se prostor ispunio dimom iza kojeg se nazirao Zoff sa šljemom na glavi i miran poput stijene otpjevao je „Crne rukavice“.

Preko pjesama: „Teške čizme na nogama slobode“, „Životinja“i „Zlatno tele“, došli smo do izvedbe „Krv je moje svjetlo i moja tama“, što je opjevana poema I.G.Kovačića „Jama“. Stihovi nešto novije i žešće pjesme „Mrtvo meso“ ostavljaju nam prostor za razmišljanje jesmo li mi samo „ovce za šišanje“.

Za kraj bend je izveo surovi performans u kojem su zatukli i raskomadali mrtvu životinju, te „krvlju“ poprskali prvi red publike. Povukli su se s pozornice, vratili i počeli bacati cvijeće. I opet je dim sve zamračio, a benda više nije bilo. U publici su se čule samo riječi hvale i oduševljenja.

Iako se većina bendova odaje komercijalizaciji radi bolje zarade i slave, Grč je i nakon dvadeset sedam godina ostao vjeran svom alternativnom, kritički nastrojenom i osebujnom izričaju. Rekla bih da se radi o ljudima čije stvaralaštvo tjera na razmišljanje.

Ivana Prica

Objavljeno 29.11.2009.

Vremeplov

Ako ne vježbam jedan dan to osjećam ja. Ako ne vježbam dva dana to osjeća moj instrument. Ako ne vježbam tri dana to osjeća moja publika.
Mstislav Rostropovich