Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Surovi spektakl Grča u Palachu

Surovi spektakl Grča u PalachuSinoć, malo iza ponoći, skriveni dimnom zavjesom, na pozornici Palacha ukazali su se Zoran Štajdohar- Zoff, Orijen Modrušan, Zoran Kovač- Kiss i Zoran Žmirić, članovi legendarne riječke grupe Grč. Slavili su dvadeset i sedam godina rada.

Koncert je počeo pjesmom „Gospoda satanska“. Melankolični zvuk, praćen video projekcijama i ozbiljno- autoritativnim nastupom pjevača, dao je naslutiti kako to neće biti red glazbe, red skakanja i alkohola, nego nešto sasvim drugačije.

Uz pjesme sa svog jedinog albuma „Još ima krvi“ svirali su i neke nove. Zajednička im je poruka u kojoj je jasno izražena kritika pojedinca i društva. U tom tonu čuli smo „Sloboda izlazi u javnost“ i „Još ima krvi“ – gdje su me se prikazi na screenu izrazito dojmili.

Nizale su se slike povijesnih ličnosti, a iza svakog zločinca vidjeli bi i sliku životinje. Promatrali smo Hitlera, Staljina, Tuđmana, Busha i druge, dok su nam se stihovi urezivali u pamćenje, jer i ako ste čuli ovu pjesmu, uživo izvedena i nabijena emocijama duboko potresa pojedinca.
Osvrnuvši se oko sebe zamijetila sam kako se na licima publike u prepunoj dvorani miješaju osjećaji, s jedne strane uživanja u izvrsnoj glazbi, a s druge razmišljanja i unutarnjih kolebanja pobuđenih brutalnim stihovima.

Nastavak večeri najbolje opisuje naslov pjesme „Bez milosti“. Još jednom se prostor ispunio dimom iza kojeg se nazirao Zoff sa šljemom na glavi i miran poput stijene otpjevao je „Crne rukavice“.

Preko pjesama: „Teške čizme na nogama slobode“, „Životinja“i „Zlatno tele“, došli smo do izvedbe „Krv je moje svjetlo i moja tama“, što je opjevana poema I.G.Kovačića „Jama“. Stihovi nešto novije i žešće pjesme „Mrtvo meso“ ostavljaju nam prostor za razmišljanje jesmo li mi samo „ovce za šišanje“.

Za kraj bend je izveo surovi performans u kojem su zatukli i raskomadali mrtvu životinju, te „krvlju“ poprskali prvi red publike. Povukli su se s pozornice, vratili i počeli bacati cvijeće. I opet je dim sve zamračio, a benda više nije bilo. U publici su se čule samo riječi hvale i oduševljenja.

Iako se većina bendova odaje komercijalizaciji radi bolje zarade i slave, Grč je i nakon dvadeset sedam godina ostao vjeran svom alternativnom, kritički nastrojenom i osebujnom izričaju. Rekla bih da se radi o ljudima čije stvaralaštvo tjera na razmišljanje.

Ivana Prica

Objavljeno 29.11.2009.

Vremeplov

Ljepota muzike je u ljepoti čovjeka koji je donese.
Dado Topić