Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Što nam se novo nudi?

Što nam se novo nudi?U nastavku teksta pročitajte koji su to novi albumi stigli u glazbene dućane...

Tamara Obrovac - ’Madirosa’
Što znači Madirosa? U knjižici albuma objašnjeno je da je Madirosa izmišljena riječ, koja za autoricu znači mediteranska ruža i simbolizira njen osobni doživljaj Mediterana kao kulturološkog i glazbenog univerzuma. I makar vas ovo filozofsko promišljanje može malo zaplašiti u shvaćanju o čemu se tu zapravo radi, preslušavanjem albuma shvatit ćete koliko je snažan taj stav u umjetničkom, sviračkom i autorskom izričaju Tamare i cijele ekipe koja je radila na “Madirosi”.

Art je u ovom slučaju stvarno nužna riječ, no ne treba izbjegavati ni crossover. Obje definicije će odboru Porina zadati mnogo glavobolje u određivanju žanra nominacije, jer ovdje se radi o sasvim netipičnom čitanju Tamarinog autorskog opusa, a križanac jazza i klasike u ovom slučaju nema jasno i lako definiranu ladicu.

Uostalom, kako Tamaru smjestiti u bilo kakvu ladicu. Ovo je baš kako smo i napisali - “crossover art” - i zato budite spre mni da vam Tamarino novo dugosvirajuće djelo - što se od nje uvijek i očekuje - ne donosi neku očekivanu formu i ponavljanje.

Tamara je u ovom slučaju odlučila prezentirati što se dogodi kad njezinom temperamentu i bendu Transhistria Ensembleu (Uroš Rakovec, Žiga Golob, Fausto Beccalossi i Krunoslav Levačić) dodamo Époque Quartet (David Pokorny, Vladimír Klánský, Víd Petrášek i Vladimír Kroupa).

”Dugo sam se bavila mišlju o uključivanju gudačkog quarteta u zvuk mog Ensemblea, no kako se radi o kompleksnom aranžmanskom poslu, trebalo je za to vremena, ali na kraju sam vrlo zadovoljna rezultatom, i načinom na koji se češki quartet uklopio u zvuk i način sviranja mog Transhistria Ensemblea, što vjerujte, nije jednostavno. Transhistria Ensemble nije ni prije spadao u neki određeni žanr, a sad smo sa zvukom gudačkog kvarteta i prizvukom klasične glazbe, stvar još dodatno ’zakomplicirali’. Uživajte u novom miš-mašu ala Tamara”, kazala je Tamara Obrovac.

U odnosu na posljednji CD ”Neću više jazz kantati”, i iskoraku u electric zvuk, na novom albumu ”Madirosa” Tamara se vraća akustičnom zvuku i intimističkom pristupu. ”Madirosa” je ispunjena novim izvedbama znanih zgoditaka (”Daleko je...” i ”Villa Idola”), ali prevladavaju fascinantne nove pjesme skladane/dovršene upravo za ovaj album. Tamara Obrovac autorica je svih skladbi, aranžmana za gudački kvartet i stihova, osim za pjesmu ”Daleko je...” (autorica stihova je Anja Gasparini).

Cijeli album snimljen je uživo, u opuštenoj atmosferi studija Radio Pule, uz odličnog tonca Alda Spadu. Sve je svirano i pjevano odjednom, bez nasnimavanja, odnosno tijekom dva dana u mjesecu rujnu 2008. godine.

Zaključimo priču o Madirosi - mediteranskoj ruži dijelom iz recenzije koju potpisuje vrsni poznavatelj jazza u nas, glazbeni kritičar Davor Hrvoj: ”U izvedbama što ih je uvrstila na ovaj album, Tamara na prirodan i logičan način spaja ozbiljan pristup i šalu, tradiciju i suvremeno, klasiku i etno, poštivanje forme i slobodu, melodiju i improvizaciju, regionalno i srednjeeuropsko. Njezina je glazba unikatna, ali i univerzalna, bliska čoviku koji ore crljenicu, ali i svakoj osobi s osjećajem za ljepotu plodova što ih daje zemlja bilo koje boje.”


Popis pjesama:
1.titanic/tango i ča ča ča/tango and cha cha cha
2. rožica/little rose
3. dube sanjam/daydreaming
4. ča će mi lipota/what do I need beauty for?
5. daleko je.../...is faraway
6. zoven/I’am calling
7. lipo moje tilo/my beautiful body
8. madirosa
9. sama bez tebe/alone without you
10. villa Idola

Ulaznice za koncertnu promociju ”Madirose”, u ponedjeljak 20.06. u 21h u dvorcu Lužnica, Zaprešić naručite ovdje.


God.name - ’Krugovi’
S novim albumom ’Krugovi’ God.name su željeli proširiti muzičke horizonte i istražiti neke nove sfere muzičkog stvaralaštva. Za tu je avanturu producentska palica povjerena Arnoldu Ivanu, porečkom kompozitoru i producentu s boravištem u Zagrebu.

Pokušaj benda da u svoj standardni rock izričaj ugradi i elemente drugih glazbenih pravaca, uz lucidne Arnoldove intervencije donosi drugačiji zvuk u odnosu na prvijenac. To se posebno ocrtava u gostovanju mladog hip hopera Silka Flowa na pjesmama ”Dno” (koja na albumu dolazi i u engleskoj verziji pod imenom ”Life”) te renomirane porečke glazbenice Đane Šegon u trip hopovskoj ”Nema trikova”.

Na albumu se nalazi 10 pjesama prilično raznolikog ugođaja, dok pjesme ”Kiša”, ”Dno” i ”Druga Istina” predstavljaju žešće lice istarskih rokera, ”Nema trikova” i ”Sinonimi” zalaze u mračnije sfere ovog albuma. ’Sav moj svijet’, ’Netko drugi’ i ’Savršen dan’ odišu mirnijim tonovima, a pjesma ’Krugovi’ klasični je primjer radio friendly pjesme.

Za prvi singl s albuma ’Krugovi’ God.name se odlučuju za najžešći trenutak albuma, pjesmu ’Dno’ koja izlazi kao dvostruki singl jer istovremeno izlazi i engleska verzija po imenu ’Life’.
Gostujući vokal na pjesmi ’Dno/Life’ mladi je i perspektivni hip-hoper Silk Flow koji svojim angažiranim tekstom progovara o posljedicama odavanja porocima društva.

Za pjesmu ’Dno’ i ’Life’ snima se spot koji će istovremenu izaći u hrvatskoj i engleskoj verziji.
Cjelokupni materijal miksao je i masterizirao Suad Čokljat u ”Indigo Audio” studiju u Zagrebu. Inače, u bendu je tijekom vremena došlo do manjih ”kadrovskih” promjena pa je tako od 2010. godine za bubnjevima mladi rovinjski bubnjar Zoran Milan.


Popis pjesama:
1. Kiša
2. Dno feat. Silk Flow
3. Krugovi
4. Savršen dan
5. Druga istina
6. Nema trikova feat. Đana Šegon
7. Sinonimi
8. Sav moj svijet
9. Netko drugi
10. Life feat. Silk Flow


Nicka Cavea & Bad Seeds
Nakon što je, uz odlične reakcije kritike i publike, već objavljeno prvih šest albuma Nicka Cavea i njegovih Bad Seedsa, po prvi puta u cjelosti digitalno remasteriranih sa dodatnim bonus dvd diskovima, ovih su se dana u prodaji našla četiri nova naslova. ’Let Love In’, ’Murder Ballads’, ’No More Shall We Part’ i ’The Boatman’s Call’, dobili su isti tretman, pa tako u luksuznom izdanju donose, osim remasteriranog albuma i novi surrond mix, kao i posebno snimljeni kratki film britanskih umjetnika Iana Forsytha i Jane Pollard, te b-strane singlova, video spotove i ekskluzivne bilješke uz svako izdanje.

’Let Love In’ je album na kojem je ljubav glavna tema. Aranžmani su suptilni, a izvedbe pažljivo osmišljene. Umješnost Cavea i Seedsa da sviraju mračnu glazbu filmske atmosfere, blista kroz jedan od vrhunaca albuma u pjesmi ’Red Right Hand ’ koja opisuje stravičnu i demonsku figuru koja se pojavljuje na rubu grada. Ovaj album, od sva četiri u ovoj seriji reizdanja ima najviše rockerski zvuk (posebno u pjesmi Thirsty Dog) i uz spomenute pjesme, sa njega se svakako izdvaja veliki hit ’Do You Love Me?’ kao i naslovna tema ’I Let Love In’.

Album ’Murder Ballads’ je, nakon albuma o ljubavi, donio kolekciju pjesama o smrti i nasilju. Cave i Seedsi ovdje uspješno mijenjaju svoj zvuk prema jazzu, bluesu i countryju. Album je, osim odličnih ocjena kritike, postigao i veliki komercijalni uspjeh, ponajviše zahvaljujući vječnom duetu između Nicka Cavea i Kylie Minogue u hitu ’Where The Wild Roses Grow’, a svakako treba spomenuti i duet sa PJ Harvey u sjajnoj pjesmi ’Henry Lee’.

’No More Shall We Part’ stigao je 4 godine nakon ’Murder Ballads’ i donio više promišljenih, predivno napisanih pjesama. Caveova lirska i skladateljska genijalnost ovdje je u prvom planu, a melankolija, intimna atmosfera i gorkoslatke sofisticirane melodije zamijenile su prkos i žešći rock zvuk sa ranijih albuma. Uz naslovnu pjesmu ’And No More Shall We Part’, izdvajaju se briljantni komadi poput ’Fifteen Feet Of Pure White Snow’, ’Love Letter’ i ’As I Sat Sadly By Her Side’.

Posljednji u ovoj seriji reizdanja je album ’The Boatman’s Call’ koji donosi introspektivne pjesme o ljubavi i religiji. Većina pjesama je snimljena uz pratnju dva ili tri instrumenta, najčešće bas i klavir, a po mnogima ovo je autorsko remek djelo Nicka Cavea. Krenvši od antologijske ’Into My Arms’, preko ’Lime Tree Arbour’ i ’People Ain’t No Good’, pa do ’(Are You) The One I’ve Been Waiting For?’, ’Far From Me’ i zaključne ’Green Eyes’, album kao
cjelina i danas zauzima sam vrh Caveove diskografije, u itekako žestokoj konkurenciji sjajnih albuma.


Morrisey - ’Very Best Of’
Steven Patrick Morrissey, jedan od najcjenjenijih britanskih glazbenika i pjesnika, koji je slavu stekao kao frontmen kultnih Smithsa, a kasnije i vrlo uspješnom samostalnom karijerom, jučer je proslavio svoj 52. rođendan.

Možda i tim povodom, ovih je dana, u suradnji sa samim umjetnikom, u cijelom svijetu objavljena njegova nova ’Very Best Of’ kompilacija na kojoj se nalazi 18 pjesama iz prvog dijela solo karijere.

Ova kolekcija, uz koju dolazi i bonus DVD između ostalog donosi uspješne solo singlove ’Suedehead’, ’Every Day Is Like Sunday’, ’The Last Of The Famous International Playboys’, ’The More You Ignore Me, the Closer I Get’ i ’Interesting Drug’, kao i znane Morrisseyeve favorite poput ’Glamorous Glue’, ’Break Up the Family’ ili ’November Spawned A Monster’. Uz spomenute pjesme tu je i nekoliko rijetkih ili neobjavljenih snimaka, kao što su’Tomorrow’ i ’My Love Life’ u verzijama napravljenima samo za američko glazbeno tržište, zatim vrhunska izvedba klasika ’Moonriver’ u produženoj gotovo desetominutnoj verziji, te ranije neobjavljena solo verzija pjesme ’Interlude’, originalno izvedene u duetu sa Siouxsie Sioux.

Bonus DVD donosi 11 video spotova i snimaka, od kojih su tri ’Boxers’, ’The More You Ignore Me...’ i ’Sunny’ ranije na bila dostupna na DVD-u samo u Americi, a tu je i rijetko viđena snimka Morrisseyevog live nastupa u showu Jonathana Rossa u izvedbi pjesme ’I’ve Changed My Plea To Gulity’ iz 1990. godine.

Birajući fotografije za omot albuma Morrissey je odabrao selekciju rijetko ili nikada viđenih snimaka, koje ovom izdanju daju dodatnu ekskluzivnost.

Ovu nezaobilaznu kompilaciju možete potražiti na CD-u (sa bonus DVD-om), kao i na LP-u.


Popis pjesama:
1. The Last Of The Famous International Playboys
2. You’re Gonna Need Someone On Your Side
3. The More You Ignore Me, The Closer I Get
4. Glamorous Glue
5. Girl Least Likely To
6. Suedehead
7. Tomorrow (US remix radio edit)
8. Boxers
9. My Love Life (US mix)
10. Break Up The Family
11. I’ve Changed My Plea To Guilty
12. Such A Little Thing Makes Such A Big Difference
13. Ouija Board, Ouija Board
14. Interesting Drug
15. November Spawned A Monster
16. Everyday Is Like Sunday
17. Interlude (Morrissey solo version)*
18. Moonriver (extended. 9:39 version)
*ranije neobjavljeno

Bonus DVD:

The Last Of The Famous International Playboys
The More You Ignore Me, The Closer I Get
Glamorous Glue
Suedehead
Tomorrow Boxers
My Love Life
I’ve Changed My Plea To Guilty (live, Jonathan Ross Show, Dec. 1990)*
Interesting Drug
November Spawned A Monster
Everyday Is Like Sunday
Sunny
*ranije nedostupno na DVD-u
Objavljeno 28.05.2011.

Vremeplov

Muzika The Beatlesa je privukla toliko ljudi na jedan tako visok nivo, da to potiče ambicije: savršen uspjeh, na visokom kulturnom nivou, bez bavljenja tradicionalnim komedijama, bez kompromisa.
Sting (iz perioda rada sa The Police)