Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Jean Michel Jarre – Ostavio Arenu bez daha!

Video: Jean Michel Jarre – Ostavio Arenu bez daha!U stilu rock zvijezde, dok su trojica kolega iz pratećeg benda Jean Michel Jarre -a polako pripremali publiku za spektakl, Jarre se pojavio na sasvim drugom kraju Arene. Prošetavši se do bine pozdravljao se i grlio s ženskim dijelom publike. Izašavši na binu započeo je koncert uz pomoć prevodioca nekonvencionalno, uz riječi zahvalnice na toplom dočeku, neskrivenu radost da je ponovno u Beogradu.

A onda je krenuo ‘Oxygene’, ‘Magnetic Fileds’, ‘Souvenirs from China’… Na platnu iza muzičara izmjenjivale su se slike. Audio razglednica koja je u prvi mah ostavljala prisutne bez daha.

‘Equinoxe’ (dok je tekla numera ‘Equinoxe 4’) album je bio trodimenzionalna slika gdje se slike na platnu pomiču, omot za live album iz Chine je donio crvenu boju koja je iritirala oči, slika moog sintisajzera je u 3d formatu predstavila ovaj instrument do neslućene rezolucije gdje se svaki detalj mogao vidjeti pažljivo. I sve to dok je muzika tekla. A onda su na red došli laseri koji su premrežili svod Arene a auditorijum se u želji da vidi krajnji rezultat igre snopova svijetlosti na momente okretao ostavljajući tako bend i binu iza sebe.

To je u nekim trenucima dalo snagu Jarre-u da poneku pjesmu produži i do 10 minuta. I ako se to naziva kupovinom vremena na koncertu ipak se revanširao trajanjem cijelokupnog showa malo preko 2 sata.

Sam Jarre nije pokazao zavidnu tehniku sviranja jer je “teže” i “brže” dionice svirao jedan od dvojice muzičara za tipkama (treći je bio perkusionista na električnim bubnjevima).

Baziran oko dugmića jer je koncert odsviran na analognim tj. starinskim instrumentima s tipkama muzika je ipak imala semplove i novijeg datuma detalje što je možda starije obožavaoce iritiralo a novije, odgajane na Chemical Brothers zvuku (ili Duft Punk) radovalo.

Da je koncert, kako je rečeno na početku teksta počeo kao rock zvijezda potvrdio je takav status i tijekom samog nastupa kada je, bez obzira na svoje 63. godine trčao s jednog kraja bine na drugi i tapšanjem poticao publiku da prati ritam nametnut pjesmom.

Web kamere na njegovim naočalama i oko moog sintisajzera prenosile su dinamiku kretanja njega samog i njegovih ruku oko instrumenta na platno. Da bi sve imalo neku starinu slika na platnu iza benda donosila je sivo crnu sliku toga tako da je sve nekako podsječalo na neku staru snimku iz sedamdesetih iz crno-bijele ere televizije. Sam Jarre je na trenutke podsječao na platnu na mladog Keith Emersona. Toliko o njegovim godinama.

U jednom dijelu koncerta posvetio je minute, kao član UNESCOA ovoj organizaciji i objasnio da će se založiti i kod svojih kolega da krenu njegovim stopama: 1 cent od svake kupljene karte za njegov koncert ide za opismenjivanje ugroženog stanovništa kojeg ima svugdje na kugli zemaljskoj.

Koncert je tekao uobičajenim tokom. Slijedio je ‘Chronologie 2’, ‘Rendez-Vous 2’, onda sviranje laserske harfe (za koju je morao staviti specijalne naočale i rukavice).

Bis se dogodio nakon otprilike 100 minuta koncerta. Međutim, taj kratak predah publika je iskoristila da popuni prostor ispred bine, tako da je nekako do samog kraja sve poprimilo spektakl dostojan rock koncerta.

‘Oxygene 2’ je otvorio taj tzv. završni dio koncerta dok se na platnu (u 3D formatu) polako pojavljivala planeta Zemlja ali ne kao na omotu legendarnog albuma. Uslijedio je ‘Rendez-vous 4’ a onda je Jarre predložio da se izvade mobilni telefoni kako bi Arena svijetlila. Razlog tome je, što je, dok je išla završna numera ‘Calypso 3’ sve to snimljeno za internet s bine, kako je akter ove priče objasnio prije početka svega.

Uz obećanje da će ponovno vidjeti Beograd ostavio je sve prisutne na koncertu bez daha. Sladokusce njegove muzike, naravno. Ljubitelje Moogova, Hammonda i svega iz prošlog vijeka a vezano za instrumente s tipkama svakako. Laserskim showom pogotovo. Oko 4000 prisutnih će pamtiti njegov nastup. Pamtiti će i sam Jarre. Pamtiti će i Arena Beograd. Za svaku pohvalu.

Jean Michel Jarre @ Beograd - Oxygene IIIvica Stanković

Objavljeno 13.10.2011.

Vremeplov

Moj najdraži urednički rad bio je upravo u ”Valu”. Tamo sam našao ekipu srodnih duša i s guštom smo radili te novine. Dao sam toj ekipi dio zanata, ali i veliki dio srca. ”Valu” sam pak nadjenuo ime, i danas mislim da je bilo dobro...
Mišo Cvijanović Cvijo, novinar i kolumnist (Novi list)