Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Video: Potvrđena još četiri izvođača na 16. Žedno Uho festivalu!

Video: Potvrđena još četiri izvođača na 16. Žedno Uho festivalu!Međunarodni festival aktualne glazbe – 16. festival Žedno Uho održat će se u Zagrebu u klubu Močvara: 19. - 23.05.2015.

Ovogodišnje izdanje Žedno Uho festivala fokusirano je na nezavisnu scenu eksperimentalne i klupske progresivne elektronske glazbe, ali također i na omiljene žednouhe glazbene žanrove: post, noise i avant rock.

Novopotvrđena četiri izvođača ujedno najavljuju i kompletan popis izvođača koji će nastupiti na 16. Žedno Uho festivalu.

Festivalske ulaznice za 16. Žedno Uho festival po cijeni od 150kn kao i ulaznice za pojedine koncerte mogu se kupiti u Rockmark knjižari, Berislavićeva 13 i u Dirty Old Shopu, Tratinska 18.

S kupljenom festivalskom ulaznicom za 16. Žedno uho festival moguće je besplatno ući na koncert: 16. 05. Chuck Prophet / My Buddy Moose / Jonah Tolcin koji će se održati u klubu Močvara.

Ovom prilikom žednouhi obavještavaju da je britanski bend Kero Kero bonito iz tehničkih razloga bio prisiljen otkazati nastup na 16. Žedno Uho festivalu. Ulaznice za koncert Kero Kero bonito mogu se vratiti uz povrat novca na istim pretprodajnim mjestima gdje su kupljene. .

Kompletan popis izvođača
19.05. Močvara 30Kn (na ulazu)
Oren Ambarchi je australski kompozitor i multi-instrumentalist, te nesumnjivo korifej suvremene improvizirane glazbe. Ambarchijev gitarski zvuk The Wire opisuje kao alienovsku apstrakciju i kao laboratorij proširenog zvuka.Brojni važni avangardni glazbenici su surađivali s Orenom Ambarchijem: John Zorn, Jim O’Rourke, Fennesz, Keiji Haino i ekipa iz Sunn.

Dugoočekivan nastup Oren Ambarchia u Zagrebu omogućili su Explicit Music (multimedijalni institut MaMa ) i organizacija Žedno Uho.

Franz Kafka Ensemble nastao je okupljanjem nekoliko generacija glazbenika sa zagrebačke nezavisne scene u kolektiv koji spaja različite utjecaje - od math/post rocka benda Peach Pit iz kojeg potječu bubnjar Bruno i gitarist Franc, preko avant jazz, world music i contemporary utjecaja koje su donijeli Prica (Cul De Sac, Haustor...) i Pavlica (Jinx, Kawasaki 3P, Cul De Sac, Haustor...), do osvježenja u vidu klasično obrazovanog trombonista Ivana Marincela (Antenat) i svestranog basista Roka Crnića.

U svojem izrazu Franz Kafka Ensemble sve te utjecaje spaja u cjelinu koja pomalo podsjeća na etno jazz i suradnju legendarnih The Ex sa saksofonistom Getatchew Mekuryaom, francuske filmove ’60-ih.

20.05. Močvara 80Kn/100Kn
And So I Watch You From Afar 00:00
Bend je aktivan od 2005. godine kao četvoročlani sastav, a trenutnu postavu, gdje su tri člana od samog početka, čine : Rory Friers – el. Gitara,efekti; Niall Kennedy –el gitara, efekti; Johnny Adger - bass gitara i Chris Wee na bubnjevima.

ASIWYFA pomoću instrumenta, efekata i glasova koje često koriste po principu repeticije samplera stvaraju egzotične, opijajuće glazbene teksture i minijature pune emocija koje poput kolaža slažu u moderno rock glazbeno djelo. U slučaju ASIWYFA rock predstavlja na prvom mjestu filozofiju izričaja koju čine sloboda, bunt i jasan čvrst stav , ali ne i zvuk koji se očekuje pri pomisli na rock.Oni su bend koji putem aranžmana proizašlih iz moderne kompozicije sviraju konkretnu ritmičnu kompleksnu glazbu u kojoj se putem aranžmana sinkopiranih ritmova osjećaju i utjecaji afričke i glazbe dalekog istoka.

Mylets je sa svega 17 godina potpisao je ugovor s diskografskom kućom Sargent House na čijem se popisu izvođača nalaze: Tera Melos, Earth, Wovenhand, Russian Circles i drugi velikani nezavisne aktualne glazbene scene. Mylets nastupa samostalno, no širok i kompleksan zvuk koji stvara daje privid kao da je na pozornici bar četvoročlani math rock bend s velikim iskustvom i karijerom iza sebe.Pri skladanju i nastupima uživo Mylets se koristi u pravom smislu riječi artiljerijom analognih elektronskih instrumenata - ritam mašina, samplera, efekata, gitarističkih pedala, kojima vješto na licu mjesta samplira, modulira uživo odsvirane gitarsitičke minijature i programira ritam sekciju gradeći kompozicije koje iz minute u minutu postaju sve kompleksnije i dovode publiku u stanje euforije.

Cijelom doživljaju doprinosi karakteristično Kohenovo pjevanje i virtuozne i složene gitarističke solaže koje cijeloj zvučnoj slici daju živost i duh rocka.

Počeci zagrebačkog noise-rock / hardcore-punk benda Hadet Bra sežu u sada već daleku 1992. godinu. Do 1996. imali su već nekoliko izdanja i velik broj poklonika, a s radom su prestali 1998. godine, kada su članovi benda počeli graditi karijere u kultnim bendovima kao što su Gone Bald i Analena.Povremeno su se okupljali na koncertima posvećenima prerano preminulom prijatelju Ivici Baričeviću-Bari, a nakon jednog takvog nastupa 2012. odlučili su se ponovno aktivirati koncertno i diskografski. Nedavno su objavili novi album Societea For Two za Geenger Records.

22.05. Močvara 65Kn/80Kn
Sebastian Gainsborough poznatiji kao Vessel je mladi britanski skladatelj atipične klubske elektronske glazbe. Klasičan klubski ritam i atmosferu undergrund techno i house glazbe Vessel kroz komponiranje transforima u zbunjujuće, moćne vrtloge izlomljenih ritmova.Vesselov kontroliran kaos ritmova na nastupima uživo publici donosi fiktivno putovanje u neku drugu galaksiju van dimenzije ljudskog vremena i prostora. Nedavni je objavio debi album Order Of Noise za diskografsku kuću Triangle, nastupao je sa izvođačima poput: Jon Hopkins, Caribou, Forest swords.

Glazbenu karijeru Bernhard Fleischmann započeo je sredinom 90-ih godina kao bubnjar, ali vrlo brzo kreće skladati u to vrijeme minimalističku elektronsku glazbu. Vremenom u svoju gotovo ambijentalnu glazbu nadodaje žive instrumente – gitaru, piano, saksofon, ali također i konkretne ritmove i vokale.Novim zvukom koji i danas stvara pripada njemačkoj struji indie elektro pop izvođača kao što su The Notwist, Lali Puna i drugi. Do sada je izdao 9 studijskih albuma za poznatu diskografsku kuću Morr Music.

CFSN DJs, jedan od glavnih projekata CFSN-a, udruge za promicanje audio-vizualnih umjetnosti. Po glazbenoj dužnosti proputovali su skoro cijelu Europu od Bugarske i Makedonije, preko Budimpešte, Praga do Berlina i Londona te nastupio na velikim festivalima kao što su: EXIT, Sziget, Elevate, Outlook, Hideout, Dimensions, Share, Terraneo, Hartera, te mnogim drugim.Ljetima nastupaju i na festivalima poput: najstarijeg dnb festivala u ovom dijelu Europe – Broken Balkanz na Vitoši pored Sofije, MAD In Belgrade, Soundwave, Republika Festival u Rijeci, Unknown u Rovinju, The Garden Festival, Špancir i mnogim drugim.

Njihovi klupski nastupi su mashup svježih house, deep house, techno, bass, trap, drum’n’bass, UK funky, future garage, post dubstep, beats, glitch, juke i indie beatova.

23.05. Močvara 20kn (na ulazu)
Anton Maskeliade dolazi iz Moskve i slovi za jednog od najzanimljivijih mladih glazbenika, ne samo na domaćem terenu, nego i u cijeloj Europi.Jedan je od prvih umjetnika koji izvodi glazbu i osigurava prateće vizuale pomoću tehnologije kontrole pokreta, a u tome se koristi cijelim tijelom i samplerima, čime je cijeli njegov nastup interaktivan. Introspekcija, mašta i kreativnost obilježavaju njegov prvi album Subtract the Silence of Myself objavljen prošlog proljeća. Britanski The Guardian njegovu je glazbu svrstao među najbolje nove uratke u svijetu.

Živa Muzika je relativno mlada skupina koncertnih i party promotora i DJ-a koji stoje i iza istoimene tjedne emisije na Radio Studentu, posvećene aktualnim zvukovima undeground i pop glazbe. Njihovi setovi i eventi pokrivaju različite glazbene žanrove i scene, od eksperimentalne glazbe, elektronike i synth-popa sve do r&b-ja i hip-hopa, privlačeći jednako tako raznoliku publiku.

Objavljeno 19.05.2015.

Vremeplov

Svo to školovanje nikada te ne pripremi za stvarni život.
Juliette Lewis