Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

RiRock albumi: Urban & 4 – ”Hello!”- čisti primjer glazbene genijalnosti

RiRock albumi: Urban & 4 – ”Hello!”- čisti primjer glazbene genijalnostiNakon pet godina od njihova posljednja albuma ”Retro”, Urban & 4 nude nam album mješavine živih instrumenata i elektronike. Glavne karakteristike novoga albuma su savršen vokal, izražajno emotivno pjevanje, sjajno posloženi prateći vokali te vrhunski odsviran album.

Vrhunski glazbenici Damir Urban, Marko Bradaschia, Sandi Bratonja, Luka Toman i Saša Markovski na ovom su albumu dali najbolje od sebe i nema potrebe za seciranjem pojedinih pjesama ili odvajanjem i posebnim analiziranjem pojedinih instrumenata, jer su, pojedinačno izvrsni glazbenici, zajedničkim snagama stvorili genijalan album.

Nakon ”Retra” koji je po mnogočemu bio slabiji od prijašnjih glazbenih uradaka, ”Hello!” je čisti primjer glazbene genijalnosti Urbana, Sandija, Luke, Marka i Saše.

Jedna od dokaza ove tvrdnje je i činjenica da se ”Hello!” sluša u jednom dahu, a nakon preslušavanja uho traži još ovog glazbenog blaga.

Kada bi trebalo izdvojiti neku pjesmu kao najbolju nailazimo na problem jer je velika većina pjesama jednako dobra, odnosno odlična.

Događalo se ranije da pojedinci Urbanu prigovaraju na nerazumljivim tekstovima no on je u svojoj interpretaciji toliko uvjerljiv da potpuno prenosi emociju pjesme potencijalnom slušatelju, a ponekad uistinu i nije potrebno razumjeti svaku poredbu, parabolu i metaforu, bitno je da prepoznamo pravu emociju.

Pjesma ”Kauboji modrih niti” i stilski i aranžmanski pa i tekstualno podsjeća na ”Astronauta” no ne na način da je kopira ili u njoj traži inspiraciju, već kao da dijete koje više ne želi biti astronaut, skida antene s glave a stavlja kaubojski šešir kako bi vidjelo što se događa ispod njegova oboda.

”Hiroshima” nas na brzinu vraća u period Laufera i pjesme ”Ljubav kao heroin” no referenca na skupinu Laufer ne bi nikome trebala biti čudna ili nešto negativno, budući je Damir Urban bio dio Laufera i samim time je sasvim normalno da ponekad nešto zazvuči kao nešto snimljeno u tom periodu.

U pjesmi ”Ništa sveto” Urban & 4 nam priređuju iznenađenje uvrstivši trombon Tomislava Kopričevića – Koprive. Uz njega među gostujućim glazbenicima na albumu se pojavljuju i Zlatan Stipišić - Gibonni na akustičnoj bass gitari u pjesmi ”Glas jeka” i Vlado Simčić – Vava na akustičnoj gitari u pjesmi ”San o životu”.

Omot za album ”Hello!” napravio je Mirko Ilić , dok je za odlične fotografije zaslužna Milica Czerny Urban. Mastering albuma odradio je Chris Athens poznat po svom radu sa skupinama Coldplay i Beastie Boys, Johny Cashom, Erykah Badu i drugima.

Uz ”Hello!” Urban & 4 su pripremili i poklon najvjernijim fanovima, ujedno je to i najava live albuma koji namjeravaju snimiti na jesen te će prvih 1000 kupaca uz album Hello! dobiti i singl CD na kojem se nalaze pjesme ”Moja”, ”Gledaj i vidi” i ”Samo” snimljene na koncertu u Stereo Dvorani krajem 2007. godine.

Popis pjesama:
1. Sunce
2. Magnet
3. Bambita
4. Kauboji modre niti
5. Negativ
6. Hiroshima
7. Zero
8. Glas jeka
9. San o životu
10. Ništa sveto
11. Žito


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 06.07.2009.

Povezani članci

Vremeplov

Kada riječi utihnu glazba govori.
Hans Christian Andersen