Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

White Lies - Ritual (Universal Music, Fiction, 2011)

White Lies - Ritual (Universal Music, Fiction, 2011)2009. godine mračna londonska trojka White Lies izdala je vrlo hvaljeni prvijenac ’’To Lose My Life..’’, a hitovima poput ’’Farewell To The Fairground’’, ’’Death’’, ’’To Lose My Life’’ osvojila je top liste radijskih postaja i prometnula se u jedne od predvodnika svijetske post-punk revival scene.

Nepune dvije godine čekali smo na njihovo novo izdanje što je dosta kratko vremensko razdoblje, pogotovo ako se uzme u obzir poznati strah od drugog izdanja, koje mnogim izvođačima uvelike odredi budućnost.

Album ’’Ritual’’ najavljen je pjesmom ’’Bigger Than Us’’, a zanimljivo je to što je hrvatska publika, na koncertu održanom u Tvornici 1.12.2010. među prvima u svijetu imala priliku čuti nove pjesme, a reakcije su bile odlične.

Već na prvo slušanje albuma posve je jasno da je bend zadržao zvuk i atmosferu s prvog albuma, a zvuče još zrelije i čvršće. Na albumu se nalazi deset pjesama, a prevladava mračna atmosfera tipična za post-punk revival bendove, dok stvari poput ’’Bad Love’’ i ’’Holy Ghost’’ razbijaju monotonost.

Obje pjesme su nešto žešće od ostatka albuma, a podsjećaju na ’’Farewell To The Fairground’’ i ’’E.S.T’’, uspješnice s prvog albuma. Posebno je zanimljiva ’’Bad Love’’ koje počinje nešto lakše, a kako pjesma odmiče gradi se sve do kraja kada kulminira glasnim refrenom. Trenuci poput ovog čine ’’Ritual’’ vrlo privlačnim za slušanje.

Odabir pjesme ’’Bigger Than Us’’ za najavnu pokazao se kao odličan potez budući da već nekoliko mjeseci ne silazi top lista, a ujedno je jedna od najboljih pjesama na albumu. ’’Bigger Than Us’’ jedna je od onih stvari koje vam, zahvaljujući pjevnom refrenu i zaraznoj melodiji, već na prvo slušanje uđu u uho, pravi izbor za singl. Slična je i ’’Strangers’’, dok je ’’Piece & Quiet’’ pomalo orkestralna, svakako jedna jedna od najzanimljivijih. Album zatvara potpuno lagana, gotovo recitacija, ’’Come Down’’.

’’Ritual’’ je opravdao visoka očekivanja publike i kritike koja su White Lies postavili svojim prvim albumom, a i uspješno su izbjegli prokletsvo drugog albuma. Snimimili su zreliji i kvalitetom ujednačen album koji je u najmanju ruku jednako dobar kao i prvi, a na njemu se nalazi nekoliko stvari koje su potencijalni hitovi, ne samo za radio postaje nego i za klubove.


Popis pjesama:
1. Is Love
2. Strangers
3. Bigger Than Us
4. Peace & Quiet
5. Streetlights
6. Holy Ghost
7. Turn The Bells
8. The Power & The Glory
9. Bad Love
10. Come Down


Miran Milić

Objavljeno 07.02.2011.

Vremeplov

Ne, prije svega ja nisam rocker. Mene bi se moglo više svrstati u neki slavonski pandan bluesera. Kad si blueser onda to radiš do smrti, a kad si rocker onda se voziš u bijesnom automobilu, okružen si trebama, znaš ono sex, drugs and rock&roll. Ja sebe danas ne smatram rockerom nego hrvatskom inačicom bluesmana.
Goran Bare