Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Let 3 - Optimizam mraka

Let 3 - Optimizam mrakaNakon što je cijeli svoj radni vijek trčao ususret novim projektima – snimanjima albuma, medijskim eskapadama, scenskim domišljajima, kazališnim kooperacijama– Let 3 ovih dana pokazuje kako to izgleda kada se smjer kretanja preokrene.

Usmjeravanje vremeplova unatrag, na kratak rok ili trajnije, potez je koji mogu učiniti samo odabrane (čitaj: velike) grupe, one koje imaju toliko staža i projekata, s njima ujedno stilskih mijena iza sebe da se na njih protokom vremena zaboravi, pa se izvlačenje davnašnje priče na svjetlo dana doživljava kao novost. A Let 3 upravo je takva grupa.

Ponovno objavljivanje prva dva albuma momčadi, Two Dogs Fuckin’g i El Desperado, zato je u samom startu dobilo ozračje ekskluzivnosti. Najavljeno scensko predstavljanje na njima objavljenog materijala, koncertnim ukazanjima na kojima se izvodi isključivo jučerašnje zvučno gradivo, tu ekskluzivnost samo dodatno podcrtava.

U svemu ostalom posebnosti zapravo nema nikakve, što je iz letovske perspektive – dobra vijest. Tko ne vjeruje, prava mu je prilika da se u to uvjeri mini-serijal koncerata što se organiziraju krajem ovog i tijekom sljedećeg tjedna u Letovu nevelikom prostoru za vježbu u krugu Hartere. S najavom onoga što čeka fanove grupe – doista mislimo na njih, prostor prima tek stotinu posjetitelja, pa se karata za nastup mogu domoći samo najbrži – imali su priliku suočiti se djelatnici medija i najbliži prijatelji grupe u tom prostoru već u utorak, 27. listopada.

Zašto je odsutnost ostalih posebnosti iz letovske perspektive dobra vijest?
Dobra zato što su Prlja & društvo na glave i uši prisutnih isporučili očekivano uvjerljivu, moćnu, razarajući lekciju iz živih nastupa, na kojima uvijek imaju štogod naučiti i kolege profesionalci. Upitnik povezan s činjenicom da su dva nastupna albuma grupe urezala u plastiku glazbeni jezik koji se od kasnijeg Leta podosta razlikuje – prije žanrovskog miješanja teritorija i karnevalizacije sveukupnog djelovanja letovci su se držali postpankerske tame, gdjekad i ne skrivajući svoje migoljenje pod šinjelom Joy Division – brzo se preobrazio u uskličnik. Momci to, jednostavno, rade bez premca.

Vodeći za ruku u vremena kada je pop-glazba nastojala s mnogo većim dijelom govoriti o važnim temama, bez bojazni od onoga što će u tom govoru otkriti, čvrsto utemeljena i sugestivno uobličena depresija a la Let 3 melem je za pročišćavanje, time i ozdravljivanje misli i emocija. Mrak koji budi optimizam? Da, to su i Two Dogs Fuckin’g i El Desperado, a isto se može kazati za njihovu koncertnu provjeru. Užitak u depresivnim raspoloženjima koji se izlijevaju s prvih dvaju albuma grupe – kasnije probujala Čačak-mačak-oblačak filozofija tu je bila tek u zametcima - nije bio evidentan samo u licima/prstima glazbenika, nego i svih onih koji su se 27. listopada došli s njima suočiti u „crnoj kutiji“ vježbaonice.

Nasuprot netočnu dojmu koji bi se mogao roditi kao posljedica kontinuiranih medijskih manipulacija s njegovim potpisom, Let 3 nas nikad nije lagao. Na domaćoj pop-sceni to nije prečesta kvaliteta.

Velid Đekić

Objavljeno 29.10.2009.

Vremeplov

Jako nam je stalo da stignemo do vrha, ali to ćemo postići svirajući našu muziku, bez ikakvih ustupaka.
Nick Mason (Pink Floyd)