Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Okupljanje grupe Fit - Rock’n’roll je kriv za sve

Okupljanje grupe Fit - Rock’n’roll je kriv za sve”Rijeka zove!” projekt je koji obuhvaća seriju jesenskih i zimskih koncerata povodom obilježavanja 30. obljetnice postojanja fenomena RiRocka. U duhu je Svid radija očuvanje nasljeđa lokalnog glazbenog izričaja uz predstavljanje novog tranzicijskog zvuka primjerenog 21. stoljeću stoga su tragom tih navada i skore 13. obljetnice postojanja Svida pripremili ovaj zanimljiv glazbeni reunion koji bi otvorio serijal ”riječkih” koncerata.

Početkom listopada, točnije u petak 03.10. u Stereo dvorani, najpopularnija gradska grupa krajem ’80-ih, Fit, bi se po prvi puta nakon 17. godina prekida rada trebala popeti na pozornicu i time otvoriti serijal ”Rijeka zove!”.

Iako u Rijeci postoji velika fanovska baza Fita koja bi vrlo rado ponovo doživjela jedan od svojevremeno najpopularnijih riječkih sastava oni izgleda neće nastupiti u potpunoj, posljednjoj ili originalnoj postavi. Za sada su sigurna samo dva originalna člana - riječanin Davor Lukas Bajo kao pjevač i gitarist Zorko Opačić koji živi i radi u Amsterdamu.

Jednog od tri osnivača, tekstopisca i basistu, Miru Teševića spomenuti dvojac nije pozvao da im se ovom prilikom pridruži, dok je posljednji bubnjar Fita, Siniša Banović, nakon par proba ovog ljeta u Rijeci ipak odustao od svirke. Prve probe dečki su održali u kombinaciji s basistom Davorom Vučetićem, nekadašnjim članom grupe Dr. Steel.

Fit je glazbu stvarao uglavnom u kombinaciji Tešević tekstovi, Opačić glazba, aranžmane su potpisivali kao grupa, dok je Lukas pjevao, također radio aranžmane i potpisao tekstove za tri skladbe s prvijenca i tri s drugog albuma (Rock’n’roll je kriv za sve”, ”Naša noć”...).

Banović i Tešević, kao i Opačić žive, rade i sviraju u Amsterdamu skoro dva desetljeća, dok jedino Lukas živi u Rijeci, a široj je javnosti najpoznatiji kao vlasnik broda-restorana ”Arca Fiumana”. Tešević i Opačić od početka devedesetih nastupaju pod imenom Cyberfit o čemu smo već pisali i iza sebe imaju ostvaren zapažen svjetski uspjeh s skladbom ”Pojo Pojo” objavljenoj na prestižnoj kompilaciji ”Cafe Del Mar”, još nekoliko značajnih nizozemskih glazbenih projekata (Eddie De Clercq, Jack Million) te zajednički studio ”Master Factory”.

Fit, pak, ima iza sebe dva vrhunska pop-rock albuma ”Uz Rijeku” (1988.) i ”Daj mi ruku” (1989.) koja nikada nisu doživjela svoja reizdanja u digitalnom obliku stoga je jedna od namjera da se snimi nastup i objavi kao svojevrsni best of live album naziva ”Live uz Rijeku” za izdavačku kuću Dallas records.

U kom smjeru će se razviti priča oko okupljanja Fita, da li ćemo u Stereo dvorani doživjeti svojevrsni ”tribute to Fit” ili ”pravi” Fit ostaje da vidimo do početka listopada. Očigledno se lome koplja oko uključivanja Teševića, koji polaže pravo na bend između ostalog na osnovu toga da je on jedan od osnivača, stalnih članova i autor tekstova za njihove pjesme uključujući hitove ”Mačka”, ”Rijeka”, ”Zaboravit ću sve” i ”Daj mi ruku”. No, s druge strane Tešević je ’92. godine izašao iz Fita dok su ostali dečki još neko vrijeme u Amsterdamu pokušavali djelovati pod tim imenom. Netom kasnije Fit konačno i prestaje s radom.

Očito je da su se uzburkale stare strasti i mogući neriješeni odnosi među članovima grupe, nadajmo se da će ih uspjeti razriješiti i, ako se Fit uistinu reaktivira, da će Riječani imati prilike vidjeti ”stari dobri” Fit koji je i nastao kao bend tri školska prijatelja i pridruženog bubnjara. U najpopularnijoj fazi rada to je bio Dean Benzia, koji niz godina živi u New Yorku i ne bavi se glazbom već radi kao uspješan doktor interne medicine. Shodno tome, iluzorno je očekivati da će se Benzia pojaviti u Rijeci.

Želja mnogih starih i novih fanova je zasigurno okupljanje ”pravog” Fita, no da li je to moguće izvesti ostaje otvoreno pitanje. Neki također postavljaju pitanje koja je svrha okupljanja benda ako u njemu nema originalnog autora koji izgleda i želi nastupiti ako do obnavljanja dođe, te koju to ustvari poruku odašilje prema njihovoj nekadašnjoj i potencijalnoj publici. Isti su većinom zadovoljni sa sjećanjem na bend i povremenim kontaktima i dorađenim snimkama koje Tešević i Opačić objavljuju na MySpace stranici Fita. Dio starih fanova vidi rješenje u tome da dečki sviraju ali da ne pod tim imenom već nešto slično projektu Borisa Lainera ”Pozdrav Azri”.

Rock je u sebi uvijek nosio svojevrsnu provokaciju, no čini se da u slučaju reuniona Fita radi ipak o imploziji samog benda i onoga što su predstavljali ili još uvijek predstavljaju svojim fanovima u Rijeci i diljem bivše države. U ovom slučaju, radi se o bendu koji je u riječkim rock krugovima često bivao spornom temom - da li je to dobar povod za povratnički koncert pokazat će vrijeme. Nedavno smo na primjeru okupljanja obje postave Parafa i odličnog nastupa u Dvorani mladosti prilikom predstavljanja kompilacije ”Riječki novi val” vidjeli da se pomirljivo frendovsko okružje ipak može stvoriti - makar na nekoliko tjedana, ako za to ima volje kod svih aktera. Upravo je to stvar tzv. ”kemije” koja je naoko neopipljiva ali oni koji su je makar jednom osjetili znaju da je istina da te ”kemije” - ili ima ili nema.

U idealnom svijetu priča oko okupljanja grupe Fit bi vjerojatno bila malo drugačija, no to je već unutarnja stvar benda koji ustvari i ne postoji već nekih 17. godina, ili postoji u onome što poznati rock publicist Žikica Simić naziva idiosinkrazijskim fenomenom koji niti ne postoji u realnom svijetu.

Robert Paulić

Fit - Daj mi rukuPOST FESTUM

Originalni članovi riječke grupe Fit ipak na okupu

RiRock.com prvi donosi ekskluzivnu vijest koja će obradovati sve ljubitelje riječke rock scene, posebice fanove nikada prežaljene grupe Fit. Svojevremeno najpopularnija riječka grupa, koja je naprasno prekinula karijeru prije 17. godina, okupit će se za svoj povratnički koncert koji će se održati u Stereo dvorani 3. listopada u starom, dobro poznatom sastavu: Davor Lukas - pjevač, Zorko Opačić - gitara, Miro Tešević - bas i Siniša Banović - bubnjevi.

Velika je to novost jer je samo prije nekoliko dana javnosti bilo poznato da su se na službeno potvrđenom reunionu Fita trebala naći samo dva osnivača, Lukas i Opačić, bez Teševića. No, kako je Tešević jedan od originalnih članova Fita i samim time ga je gotovo nemoguće izostaviti iz ponovnog okupljanja čini se da su dečki unatoč nekim starim nesuglasicama ipak pronašli zajednički jezik i dogovorili da će se 3. listopada na pozornicu Stereo dvorane popesti svi zajedno. Posljednji bubnjar Fita, Banović, za koga se nakon par prvih proba u Rijeci činilo da je odustao od svirke, ipak nam je potvrdio svoj dolazak iz Amsterdama i nastup s kompletiranim Fitom.

Samim time, koncert Fita u Rijeci i najavljeno snimanje albuma ”Live uz Rijeku” daleko više dobija na težini, posebice ako uzmemo u obzir da su ”fitovce” u dijelu riječkih rock kuloara nerijetko prikazivali u negativnom svjetlu jer se kompletan bend početkom 90-ih godina odlučio preseliti u Amsterdam. Lukas se nešto kasnije vratio u Rijeku, dok su ostala trojica ostala živjeti i svirati u Amsterdamu, Opačić i Tešević kao Cyberfit, a Banović kao uspješan profesionalni bubnjar. O toj temi, ako već niste, možete pročitati odličnu kolumnu Zorana Žmirića ”Combatrock” na našim stranicama.

Što nas očekuje sada kada je Fit- fit. Nesumnjivo odličan i emocijama nabijen koncert nekadašnjih miljenika riječke i ex-YU publike uz hrpu vječnih hitova poput ”Mačke”, ”Rijeka”, ”Naša noć”, ”Rock’n’ roll je kriv za sve”, ”Daj mi ruku”, ”Telefon”, ”Zaboravit ću sve” i drugih koje, unatoč tome što su nastale krajem dalekih 80-ih godina, još uvijek zvuče dovoljno svježe, kvalitetno - i zanimljivo za neke novije generacije koje nisu imale prilike iskusiti ovu autohtonu riječku pop-rock bombu koja je svojevremeno, ne bez razloga, zapalila ”cijelu Jugu”.

Već sada će, nimalo ne dvojeći, mnogi reći da se radi o riječkom koncertu godine. (R.P.)

Objavljeno 01.08.2008.

Vremeplov

Kad kažem ”Ri-rock”, ne mislim samo na glazbeni izričaj riječke scene osamdesetih (Termiti, Paraf, Let 2-3, Laufer, Grad, Grč, Fit... ), nego i na sve ono što je tomu prethodilo, išlo uz to i slijedilo. Mislim na hrpu jednokratnih bandova koji su vježbali u garažama i šupama od Kraljevice do Mošćenićke Drage i opijali se jeftinim vinom na nekom od lokalnih ”jogova”, mislim također na večernja okupljanja na Kontu i život oko Palacha. Mislim na iskrene i naivne mladenačke snove o demo-snimkama, albumima, samostalnim koncertima, svjetskim turnejama.
Bekim Sejranović, književnik