Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Prva kniga o riječkom glazbenom blagu - riječkom rocku

Prva kniga o riječkom glazbenom blagu - riječkom rockuSinoć je u prepunom Palachu održana promocija knjige ”91 decibel” podnaslova koji sve objašnjava”Vodič rock ’n’ roll Rijekom” autora Velida Đekića, koja je po mnogočemu prva ne samo u Rijeci , već i u Hrvastkoj.

Ovo je prva knjiga o riječkom rocku koja prati njegov nastanak, razvoj, promjene od početaka tamo u 60-ima do današnjih dana na jedan specifičan način. Poput vremeplova Velid Đekić vodi nas na mjesta na kojima se stvarao i živio rock’n’roll, a radi se o 20 lokacija od kojih je nekolicina smještena i u Opatiji.

No Đekić se ne zadržava samo na priči o dvoranama, klubovima i ostalim okupljalištima nego nam priča priču u priči o akterima riječkog rocka nudeći nam svoje viđenje istog ali poštujući faktografske podatke.

Promocija je započela mini koncertom benda okupljenog posebno za ovu priliku a koji su činili Vava Simčić, Davor Tomić, Mihael Prosen i Marko Jurić uz malu pomoć cura iz skupine ENI.
Napravivši kratak prelet kroz dugu riječku rockersku povijest ponudili su nam pjesme ”Ima li nešto”, ”Vjeran pas”, ”Program tvog kompjutora”, ”Svijet za nas” odsviravši ih s toliko osjećaja da su u trenu svi pjevali s njima.

I dok sam promatrala ozarena lica i slušala publiku, a među njima i same izvođače spomenute u knjizi, kako pjevaju, sjetila sam se kako je jednom netko rekao da postoji trenutak kada pjesma prestaje biti vlasništvo njenog autora i postaje svačija, slušajući ih shvatila sam da je to trenutak u kojem su ove pjesme postale naše, riječke. Autorima istih to je veliki kompliment jer malo je onih koji se mogu pohvaliti da nešto što su oni napravili toliko ljudi osjeća kao svoje.

No vratimo se na samu promociju, nakon odličnog nazovimo ih ”91 decibel” benda uslijedilo je predstavljanje same knjige u kojem su sudjelovali izdavač Branko Čegec (Meandar), glazbeni kritičari Zlatko Gall i Bojan Mušćet te sam autor Velid Đekić.

Osim mnoštva pohvala izrečenih autoru, riječkoj sceni, poglavarstvu grada ali i Riječanima izdvojila bi konstataciju Zlatka Galla koji je rekao kako je ova knjiga dokaz kako je upravo Rijeka grad koji na svom amblemu može nositi znak rocka, te kako smo kao takvi jedinstveni ne samo u Hrvatskoj već i šire.
Bojan Mušćet je simpatično primijetio kako je ovo prvi put da je na promociji knjige okružen tolikim likovima koji se nalaze u istoj, dok je Velid Đekić priznao kako je krenuo sa željom da piše o svojoj generaciji tamo od 77. pa do sredine 80. te da je kopajući i otkrivajući mnoge zanimljivosti ipak odlučio pomaknuti granice zbog čega je sada zadovoljan.

Što reći na kraju osim da je ovo bio višestruko povijesni trenutak, prva knjiga o riječkom rocku, prvi vodič po riječkim okupljalištima od kojih su mnogi počeli padati u zaborav, te prvi vodič u Hrvatskoj uopće napisan na ovaj način. Kao što je sam autor rekao sad je red na drugima da pišu o riječkom rocku i iznesu svoja viđenja koja će se međusobno nadopunjavati. Znajući koliko je to bogata i neiscrpna tema mogu se samo složiti i reći ”Autori krenite!”


Anamarija Simčić Paulić

Objavljeno 21.05.2009.

Vremeplov

Svjestan sam da bi me opsesivnije bavljenje jazzom posve udaljilo od glazbe kojoj sam posvetio čitavu svoju karijeru. Strah me, također, da bi jazz u meni probudio neku vrstu srama prema većini onoga što sam minulih godina pjevao.
Oliver Dragojević