Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Paket aranžman - Kultni omnibus album YU rocka

Paket aranžman - Kultni omnibus album YU rockaBox set ”Paket aranžman” koji, osim istoimenog, sadrži i prve albume Šarla akrobate i Električnog orgazma, dragocjeno je svjedočanstvo o afirmaciji ne samo beogradske, nego i novovalne rock scene cijele ex-Jugoslavije na početku 80-ih, te o doprinosu tada najveće nacionalne diskografske kuće Jugoton žanru koji se, u svjetskim razmjerima, prvenstveno oslanjao na pomoć malih, nezavisnih izdavača.

Ovih dana ”Paket aranžman” je reizdan kao ”box set” pod okriljem Croatia recordsa, nasljednika bogate riznice zvuka nekadašnjeg bastiona Jugotona.

Omnibus album ”Paket aranžman” iz 1981. godine prvo je CD reizdanje doživjeo još 1991. što dodatno govori u prilog njegovu kultnom statusu stečenom praktički od trenutka objavljivanja na LP ploči u veljači 1981. Snimljen u jesen prethodne godine u studiju Druga maca klavijaturista i producenta Enca Lesića, on je okupio tri upravo oformljene i međusobno različite grupe: Idoli, Šarlo akrobata i Električni orgazam od kojih se do danas održala samo ova posljednja, ali njihov ih je samostalni rad, ubrzo nakon pojavljivanja na kolektivnom proglasu Paket aranžman, učinio ključnim sudionicima neponovljivog razdoblja novovalne euforije.

Idoli, najpopularniji od tri sudionika Paket aranžmana, zastupljeni su pjesmama ”Schwu Uber Europa”, ”Plastika”, ”Maljčiki” i ”Amerika”. Najkratkotrajniji među njima, Šarlo akrobata, otvaraju i zaključuju album skladbama ”Ona se budi” i ”Niko kao ja”, između kojih se još nalaze ”Oko moje glave” i ”Mali čovek”, dok izvorna postava Električnog orgazma najavljuje dugu karijeru grupe snimkama ”Krokodili dolaze”, ”Zlatni papagaj” i ”Vi”. Osim što sadrži niz klasičnih naslova, Paket aranžman prethodio je podjednako utjecajnim, kasnijim projektima glazbenika koji se na njemu pojavljuju, poput Discipline kičme i Ekatarine Velike.

Šarlo akrobata

Poput Idola i Električnog orgazma, generacijskih kolega s Paket aranžmana, i Šarlo akrobata samostalno debitira na LP formatu u produkciji Jugotona, u ljeto 1981. Album Bistriji ili tuplji čovek biva kad… prvobitno je, doduše, bio namijenjen diskografskoj kući PGP RTB, no ona nije imala sluha za eksperimentalni punk pristup basista Dušana Kojića Koje, gitarista Mladena Mladenovića i bubnjara Ivana Vdovića VD-a koji debitiraju u travnju 1980. kao predgrupa Pankrtima na nastupu u beogradskom SKC-u. U jesen te godine na festivalu Omladina u Subotici dobili su drugu nagradu za pjesmu Ona se budi koju su upravo bili snimili zajedno s još tri doprinosa Paket aranžmanu i surađuju na filmu Dečko koji obećava redatelja MIše Radivojevića.

Također slično Idolima i Električnom orgazmu, glazba Šarla akrobate nailazila je na odlične reakcije i u Zagrebu, tako da njezina nekonvencionalnost, otprilike u vrijeme snimanja nastupnog albuma, dolazi do posebnog izražaja na rock večeri Zagrebačkog bijenala suvremene glazbe u proljeće 1981. uz Električni orgazam, Haustor, Laboratoriju zvuka te engleske izvođače Gang Of Four i Classix Nouveau.

Gosti Koje, VD-a i Milana bili su Goran Vejvoda, Jurij Novoselić (Film) i gitarist Gagi Mihajlović, a kolektivni učinak rezultirao je jednim od najhrabrijih i najoriginalnijih ostvarenja cjelokupne novovalne ex-Yu produkcije na kojemu se susreću utjecaji reggaea, duba, minimalizma i „neprilagođenog“ punkerskog stava. Sastavljen od glazbenika sklonih novim izazovima, Šarlo akrobata prestaje s radom potkraj 1981.

Električni orgazam

Dok Idoli i Šarlo akrobata na prvim samostalnim izdanjima nisu koristili pjesme s Paket aranžmana, Električni orgazam je na istoimeni debi album uvrstio dvije: Krokodili dolaze i Vi. Uzmemo li u obzir da on uključuje obradu Lennon-McCartneyjeve I’ve Got A Feeling (koja se s Konobarom nalazi na najavnom singlu), moglo bi se pomisliti kako je Električnom orgazmu na LP prvijencu nedostajalo materijala, to više što se od beogradskog trolista grupa prvi oglasio pod vlastitim imenom. Ali, kao što će ubuduće pokazati bogata Orgazmova diskografska praksa, to uopće nije bio slučaj.

Album Električni orgazam pojavio se u proljeće 1981. istovremeno s prvim rođendanom grupe koja se ustalila u postavi Srđan Gojković Gile (gitara, vokal i skladatelj), Ljubomir Đukić Ljuba (klavijature), Ljubomir Jovanović Jovec (gitara), Marina Vulić (bas) i Goran Čavajda Čavke (bubnjevi). Slično Šarlu akrobati, na izmaku godine osnivanja nastupili su na Omladinskom festivalu u Subotici, a nedugo poslije izlaska Paket aranžmana započeli su sa snimanjem prvog albuma u Režiji 4 Radio Zagreba s producentom Pikom Stančićem. Bio je to još jedan primjer tada intenzivne novovalne suradnje zagrebačkih i beogradskih glazbenika.

Budući da je u to vrijeme Čavke služio vojni rok, na Električnom orgazmu zamijenio ga je Branko Kuštrin Mango (iz Grupe I), no album je svejedno posvećen originalnom bubnjaru i sadrži niz karakterističnih pjesama (Električni orgazam, Voda u moru, Infekcija, Nebo…) zbog kojih je Kris Bohn, novinar New Musical Expressa, nazvao Električni orgazam jednim od najuzbudljivijih sastava izvan Velike Britanije.

VIS Idoli

Uz ”Paket”, album ”Idoli - VIS Idoli”, ploča jugoslavenskog rocka ima krajnje neobičnu priču oko fame kojom je zaokružena. Nikada u praksi onovremene scene u jugoslavenskoj popularnoj glazbi, bez obzira da li to bio novokomponirani folk, zabavna ili rock glazba, nije se našao inteligentniji izvođač koji bi na zaista lucidan i pomalo bizaran način uspio steći popularnost do te mjere da praktički preko noći postane zvijezda broj 1 i ovlada medijima koji su u svoj svojoj zadrtosti i neotvorenosti prema novim strujanjima podlegli poput miša pored porcije sira.

Jedan od glavnih razloga ogromne popularnosti grupe Idoli leži u činjenici da grupa uopće nije bila osnovana kao rock grupa, vec kao običan štos trojice mladića koji uopće nisu znali svirati niti jedan instrument. U kratkoj povijesti beogradskih ”igranki” koje su trajale kasnih šezdesetih kada je skoro svaki kvart imao poneki vokalno instrumentalni sastav, kružila je neopisiva pomama za skidanjem hitova koje je emitirao Radio Luxembourg. Bandovi su te hitove svirali na zabavama bez ikakvih pretenzija da na taj račun naprave vlastite kompozicije i iste snime na nosač zvuka. Kada se u Jugoslaviji početkom sedamdesetih godina pojavila licencna prodaja ploča, taj hir je nestao. Velika imena tadašnje rock scene balansirala su oko flower-power svjetonazora, utjecaja grupa Deep Purple i Led Zeppelin, te osluškivanja hitova s festivala u San Remu. Preskočimo li jedan dobar dio godina u sedamdesetim, Idoli svoje porijeklo vuku upravo iz ovakve kolijevke koja je nastala na potezu plesnjaci-Radio Luxembourg-rock and roll-San Remo. Počeo se odvajati dio scene koja je pretendirala isključivo rock bez ikakvih zadiranja u šlageraštvo i podilaženje publici, te se počela stvarati jedna sasvim nova struktura ukusa koja će buknuti upravo prvim albumom Idola.

Anton Cvijić

Objavljeno 26.04.2007.

Vremeplov

Ponesi glazbu daleko od mjesta gdje si je našao... bar tako kažu stari blueseri.
Miroslav Evačić