Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Ponovo su Lačni Franzi

Ponovo su Lačni FranziLačni Franz - koncert u zagrebačkoj Tvornici 29. rujna 2005. (četvrtak) kojim Tvornica kulture započinje ciklus koncerata pod nazivom ”25 godina Kulušića”.

Lačni Franz osnovan je 1979. godine, a uz Zorana Predina ključni član postave bio je gitarist Oto Rimele. Grupa je najveće kreativne uspjehe postigla do konca osamdesetih godina, iako je posljednji studijski album ”Zadnja večera” objavila 1993.

Lačni Franz službeno je prestao sa radom 1997. nakon niza kompilacijskih ploča, ali njihovi klasični albumi poput ”Ikebane”, ”Adijo pamet”, ”Ne mi dihat za ovratnik”, ili ”Na svoji strani” iz 1986. posljednji snimljen u izvornoj postavi - pripadaju ranijoj dekadi.

Mnoge uspješnice iz repertoara Lačnog Franza, poput ”Praslovan”, ”Bog nima telefona”, Vaterpolist”, ”Ne mi dihat za ovratnik”, te ”Čakaj me” i ”Naj ti poljub nariše usnice” ostale su u stalnom koncertnom repertoaru Zorana Predina.

Od prvog nastupa u Lapidariju 1980. Lačni Franz je bio redovit gost hrvatskih klubova, kao i Zoran Predin kasnije, pa će njihov nastup u Tvornici biti podsjetnik na slovensku grupu koja na tadašnju rock scenu donijela brojne posebnosti po kojima ih poklonici pamte i danas.

Lačni Franz su inače dugo nosili titulu grupe koja je prodala najviše karata za koncert u nekadašnjem riječkom klubu Palach, dok ih nisu prestigli Laufer za vrijeme promocije ”The Best Off” albuma. Stoga bi bilo lijepo, mada se čini iluzorno, očekivati da ih ugledamo i u Rijeci, što pak ovisi o volji lokalnih glazbenih promotora.

A sad malo o uistinu legendarnom klubu 80-tih gdje su snimljeni neki od ključnih pop albuma ”uživo” Hrvatske i ex-YU glazbe (Film, Azra, EKV i mnogi drugi):

Sandra Antolić, TV voditeljica - Na šanku je radio Štef. Sad je taksist. Koncerti. Sjećam se ”Idola”. Klub smo zvali i ”Zebra”. Tamo smo odlazili poslije škole i kad bi markirali. Bilo je to vrijeme ”kulture”, usmjereno nas je obrazovala za stručne radnike za TV i film. Predavali su nam ljudi sa Zagrebačke televizije. Jedan je od njih bio organizator koprodukcija, pokojni Prnjak. Zvali smo ga profesore, a ne znam je li čovjek završio srednju školu.

Zubo, surfer - Od stranih koncerata u Kulušiću dobro pamtim:
- Sonic Youth
- Nico
- Pixies
- David Thomas
- UK Subs
- neki Poljski band koji je imao mješavinu koncerta i kazališne predstave
- danski Squateri
- Laibach kada su bili zabranjeni koncerti u Sloveniji.
Od otkazanih u zadnji tren Butthole Surfers i Psychic TV.

Čini se da ipak vrijedi obilježiti 25 godina Kulušića pa makar to i bilo u Tvornici kulture.

Lačni Franz nastupit će u originalnoj postavi, a osim u Zagrebu održat će koncerte i u ostalim gradovima Hrvatske, pa se tako tijekom listopada očekuju nastupi u Puli, Rijeci, Splitu i Osijeku. Za sada ne razmišljaju o novom materijalu, premda ne isključuju mogućnost da jedan od tih koncerata bude i snimljen.

Robert Paulić

Objavljeno 05.09.2005.

Vremeplov

U jednom smo razdoblju nastupali bez predaha, nismo znali odbiti ponude. Takav ritam potpuno me istrošio. U jednom trenutku počela sam zijevati na pozornici, nisam se ni šminkala, s pozornice sam gledala televiziju, koja se uvijek nalazi u nekom kutu kluba... Time sam omalovažavala i sebe i publiku, i jednog sam dana shvatila da s tim moram prestati.
Jadranka Ivaniš Yaya (Jinx)