Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

»Grč« još žešći, još mračniji

»Grč« još žešći, još mračnijiVoljeli ih ili ne, rijetki su oni u gradu na Rječini koji ne znaju za »Grč« i Zoffa, neuništivi riječki alternativni bend i Zorana Štajduhara, jedinog člana još iz originalne postave. E, pa nakon 26 godina tvrdoglavog demo statusa »Grč« i Zoff konačno dobivaju službeni nosač zvuka, debitantski album »Još ima krvi« koji će svjetlo dana ugledati pod okriljem diskografske kuće Dallas Records.
Bit će to svojevrsno antologijsko izdanje složeno po principu »the best of« na kojem će se naći svi najbolji radovi »Grča« poput »Noćas se Beograd pali«, »Sloboda izlazi u javnost«, »Jama« i »Teške čizme na nogama slobode«. No, to nije sve, u petak 28. studenoga točno u ponoć u riječkoj Stereo dvorani nova postava »Grča« predvođena naravno karizmatičnim Zoffom proslavit će 26. rođendan benda i objavljivanje prvijenca i to na najbolji mogući način – multimedijalnim koncertom u sklopu projekta »Rijeka zove!« koji potpisuje Svid radio.
O prošlosti, sadašnjosti i budućnosti grupe koja slovi za najstariji demo bend naše scene porazgovarali smo sa Zoffom. Jer priča o »Grču« zapravo je priča o jednom bendu kroz sjećanja jednog čovjeka koji nikad nije pristajao na ustupke, nikad prihvaćao kompromise i koji već 26 godina živi za i kroz »Grč«.

I dobro i loše

Bend je osnovan dalekog 29. studenoga 1982. godine u Rijeci, na datum koji se u bivšoj državi slavio kao Dan republike, a tadašnju postavu benda činili su Marijan Barač, Igor Modrić, Zoran Klasić i Zoran Štajduhar Zoff. Nakon premijernog nastupa 10. ožujka 1983. godine u Brigadirskom klubu, slijedile su mnogobrojne žive, itekako upečatljive svirke po cijeloj bivšoj državi.
– U tih 26 godina bilo je i dobrih i loših trenutaka, a dobri se prije svega veže uz originalnu postavu, kad smo svirali na sve strane, po cijeloj ondašnjoj državi. Bend je osnovan na Dan republike bivše države, dežurnim i vikend dušebrižnicima uvijek smo bili nezgodni jer istina svih boli, posebice kad je tako javno i brutalno serviraš njima pod nos, a upravo to je radio »Grč«. No, te bivše države više nema, tranzicijski kapitalizam novi je gospodar željan novca i moći, dogodile su se velike promjene političkog i ekonomskog sustava, ali »Grč« je još uvijek ovdje i bit će bez obzira na sve, kaže nam »spiritus movens« »Grča« Zoran Štajduhar Zoff.
Kako su prolazile godine, mijenjale su se i postave benda, jedino je Zoff konstanta, »čuvar pečata« grupe. Ove godine započeo je novi životni ciklus. Nakon nastupa u riječkoj Dvorani mladosti u povodu proslave 30 godina novog vala i punka, te nastupa na Hartera 4 festivalu, Zoff je okupio posve novu postavu koju čine iskusni riječki glazbenici – Orijen Modrušan na gitari, Zoran Žmirić na basu te na bubnjevima Zoran Kovač Kiss.

Ne želim plaćenike

– Više ni sam ne znam na kojoj smo postavi, ako brojimo po gitaristima mislim da smo na osmoj, no jel’ u pitanju sedma ili osma postava, to sad više uopće nije važno. Važno je da je ovo kompletno nova ekipa i nadam se da će potrajati. Naime, sve te učestale promjene ne nose dobro bendu jer s jednima počneš nešto raditi, s drugima razvijaš, a s trećima pokušavaš dovršiti. Svaka nova karika unosi u bend nešto svoje, nešto novo, svaki novi član ima drukčije afinitete i zato je bend imao i duža razdoblja nesviranja. Dosta je vremena prošlo i u traženju jer teško je naći glazbenike koji se »na prvu« uklapaju u priču »Grča«, ne može baš svatko svirati u »Grču« i to sa srcem. Nikad nisam pristao da u bendu sviraju takozvani plaćenici, već sam uvijek tražio glazbenike koji će dati svoj kreativni doprinos. Ne valja u bendu imati ljude koji će samo odsvirati ono što im netko drugi zada, odraditi koncert, i vidimo se kad se vidimo, to nije to. »Grč« je specifičan bend koji zahtijeva doprinos svih članova, pa čak i ljudi izvana koji nisu dio benda, ali imaju određenu percepciju grupe i svojim znanjem mogu ukazati na neke nedostatke i pronaći novu soluciju jer bolje čuje i vidi netko sa strane nego onaj koji nešto radi, priča nam Zoff, hvaleći nove članove benda.
– Je li se »Grč« promijenio? U pristupu glazbi i dalje je ostao energičan, snažan, mračan. Iako se sve promijenilo, zapravo se ništa nije promijenilo. Promijenili su se simboli, neke su stvari možda još i gore, i o tome treba pjevati, i o tome mi pjevamo, to je naša istina i to se može čuti na našim koncertima. Mi nikad nismo popustili pod svim tim pritiscima. Nekad je postojao porez na šund, a danas je najvažnije da su bendovi isplativi, da nose novac organizatorima i diskografskim kućama, a takozvane male scene koje su prije bile možda i najjače i iz kojih su se kasnije iznjedrili veliki bendovi, polako se gase.

Glavom kroz zid

Svi gledaju čisti profit, a to je veliki minus za cijelu scenu, ne samo za Rijeku. Prije je bilo mnogo dobrih bendova, no nisu opstali u vremenu, jednostavno nisu preživjeli ono »glavom kroz zid«, kad puno ulažeš, i vremena, i truda, i ideja, i financija, zapravo cijelog sebe, a ništa ti se ne vraća, kazuje nam Zoff koji nikad nije pristao na kompromise, nikad se nije bojao ići »glavom kroz zid«, protiv svih i svega, dosljedan sebi i svom »Grču«.
Sada, nakon punih 26 godina statusa »demo benda«, »Grč« i Zoff konačno će dobiti službeni nosač zvuka, debitantski album »Još ima krvi«.
– Da, došlo je vrijeme i da »Grč« dobije službeni samostalni album. Super, ha? Poklopilo se više sretnih okolnosti. Koncert u Dvorani mladosti pokazao je Dallasu da je sad pravo vrijeme da se taj nosač zvuka objavi jer je na taj koncert povodom koncertne promocije antologije »Riječki novi val« nahrupila mlađa ekipa koja je uživo htjela vidjeti i čuti ljude koji su te večeri svirali. To je možda bio okidač, a poklopilo se i kalendarski s trideset godina Ri rock festivala i 26 godina »Grča«. Mi nemamo službeno izdanje. I prva kaseta koju je »Grč« podijelio s »Mrtvim kanalom« iz 1983., i druga samostalna »Sloboda narodu« objavljene su za slovenskog izdavača ŠKUC. No, to su bile takozvane pilot-kasete, ne vinili, jer ni u ŠKUC-u koji je bio otvoreniji od ostalih nisu imali dovoljno hrabrosti objaviti »Grč« na vinilu. Te kasete imaju svoju težinu, one su audiodokument da je jednom postojao jedan bend. No, službeni samostalni album je nešto sasvim drugo, možda nam ovo izdanje bude odskočna daska, tko zna, možda nam se nakon 26 godina otvore neka nova vrata. Ma, treba svirat’, svirat’ i svirat’, posebice na jačim koncertima, važno je i da se o bendu priča. Moja je velika želja bila da se sve te stvari ponovo snime, u aktualnim aranžmanima, jer bi dobile i na jačini zvuka, i snagu koju imamo na svirkama, ali i ovako je dobro, zaključuje Zoff priču o albumu.

Brut art scenografija

Osim prvijencu, Zoff i »Grč« vesele se i koncertu u Stereo dvorani, baš kao i mnogi Riječani koji ne mogu dočekati tu svirku. No, neće to biti obična svirka, ukoliko se bilo što što radi »Grč« može okarakterizirati »običnim«. Naime, bend se već mjesecima sprema za taj nastup, a svirku će »pojačati« i gosti iznenađenja, posebna brut art scenografija i do sada neviđene videoprojekcije.
– I dalje smo mračni, čvrsti, teški, s dozom morbidnosti, ma bit ćemo još žešći, i zvukom i slikom, svi u bendu gravitiramo tome. Uostalom, i današnja tehnologija dopušta nešto novo, a scenski nastup spoj je teksta, zvuka i slika, sve ono po čemu je »Grč« prepoznatljiv. Predugo smo gurali po svome da bismo se sad mijenjali, podnosili smo sve i svašta, da bismo to sad tako olako zaboravili. Ne, »Grč« ostaje dosljedan.

Diskografija

»Rijeka-Paris-Texas« kompilacija (Helidon / FV Založba, 1987.)
»The Best Of Indie Rock – Made in Croatia« kompilacija (Dancing Bear, 1993.)
»Grč / Mrtvi kanal« (zajednički album, ŠKUC, 1983.)
»Sloboda narodu« (ŠKUC, 1987.)
»Glas Ri Rocka« (Mmc Palach, 1999.)
»Ri rock – 25 godina live« kompilacija (Dallas, 2004.)
»Riječki novi val« kompilacija (Dallas, 2008.)

Danijela Bauk, Novi list

Objavljeno 20.11.2008.

Vremeplov

Sve što mogu je biti ja, tko god to bio...
Bob Dylan