Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

World music pioniri dolaze u Srbiju

World music pioniri dolaze u SrbijuGrupa Osibisa koju mnogi smatraju začetnicima world music pravca i u svjetskim razmjerama sigurno najuspešnijim i najpopularnijim afričlki sastavom nastupiti će na na ovogodišnjem Nišville jazz festivalu 17.08.2012.

Sastav je formiran 1969. godine u Londonu. Osnivač i do današnjih dana lider benda, saksofonist, flautist, pjevač i kompozitor Teddy Osei vodio je prije toga u rodnoj Gani ”highlife” (muzički pravac nastao u Gani koji karakteriziraju jazzy puhači u kombinaciji sa snažnim gitarskim zvukom) bendove The Star Gazers i The Comets, da bi početkom šezdesetih otišao u London na studije muzike kao stipendist svoje vlade.

Poslije nekoliko bendova u kojima je svirao uglavnom s muzičarima iz Afrike, 1969. godine sa svojim mlađim bratom trubačem Mac Tontohom i muzičarima iz Gane i s Kariba formirao je Osibisu (ime grupe nastalo je od riječi osibisaba, koja na Fanti jeziku znači ”highlife”).

Pažnju skreću već prvim singlom ”Music for Gong Gong” s albuma ”Osibisa” iz 1971. godine. Sudjelovali su na soundtracku čuvenog filma ”Superfly” (za koji je muziku radio Curtis Mayfield”) nakon čega je uslijedilo desetak albuma i isto toliko singlova koji zauzimaju visoka mjesta kako na britanskim tako i na Bilboard USA top listama.

Godine1976. objavljuju album ”Ojah awake” i singl ”Dance the body music” koji postaje veliki hit, da bi krajem te iste godine izdali pilot singl ”Sunshine day” (s albuma ”Wellcome home” objavljenog naredne godine) koji postaje planetarni hit i danas često slušan na radio stanicama, kao i obrada pjesme Miriam Makeba ”(I feel) Pata Pata”.

Njihova fuzija afričke muzike s karipskim i latino nasljeđem, elementima jazza, rocka, soula i ritma i bluesa - naišla je na odličan prijem u cijelom svijetu, pa su uslijedile turneje po USA, Australiji, Japanu, Indiji, Africi, a 1980. Godine Osibisa je svirala na proslavi nezavisnosti Zimbabvea.

Na startu osamdesetih - u eri punka, novog vala i diskoteka - grupa odbija da se prikloni prizemnijem disco zvuku i prestaje s radom. Teddy Osei 1996. godine ponovo okuplja grupu koja novim albumima i prije svega koncertnim nastupima potvrđuje status ne samo worlds music pionira već i sastava čija muzika i dalje nailazi na odličan prijem svuda u svijetu.
Logo benda kao i omote prvih albuma Osibise radio je u to vrijeme anonimni, a kasnije jedan od najtraženijih rock dizajnera Roger Dean - poznat po omotima albuma Yes, Asia, Uriah Heep, Rick Wakemana, Steve Howea, Londonskog simfonijskog orkestra...

Objavljeno 16.03.2012.

Vremeplov

Danas svi pričaju kako su nekada rockeri htjeli rušiti ne znam što, a zapravo smo svi bili mladi i ludi i bilo je normalno biti protiv svega. Nije li to zadaća mladosti?
Igor Modrić, riječki redatelj