Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

DAMIR HALILIĆ HAL - Na mom albumu svirat će svjetska glazbena elita

DAMIR HALILIĆ HAL - Na mom albumu svirat će svjetska glazbena elitaRiječanin Damir Halilić Hal, gitarist svjetskog glasa, nakon što je uspješno okončao prvi festival gitare u Rijeci na kojem je uz njega nastupilo pet najboljih gitarista svijeta (Tommy Emmanuel, Muriel Anderson, Franco Morone, Pierre Bensusan, Jacques Stotzem) uskoro će na put u Ameriku. Točnije u Nashville, gdje će od 15. do 30 ožujka snimati svoj novi album.
Zašto baš Nashville, upitali smo Hala.

– Razlog je vrlo jednostavan. Htio sam realizirati album s vrhunskim svjetskim glazbenicima, kaže Hal i krene nabrajati tko će sve sudjelovati u stvaranju njegovog novog projekta. Prvog navodi Johna Jorgensena koji trenutno svira s Eltonom Johnom, a poznat je po tome što je do sada surađivao s Georgeom Michaelom, Bobom Segerom, Bobom Dylanom, Williem Nelsonom, Hankom Williamsom, Little Richardom, Bonnie Raitt, Evanom Dandom iz »Lemonheadsa« i mnogim drugim. Slijedi Brian Sutton koji svira s Dolly Parton i »Dixie Chicksicama«, potom Stuart Duncan, već pet godina biran za najboljeg violinistu od strane »American Country Music Association«, pa Bela Fleck, najbolji bendžo svirač na svijetu, zatim JD Blair, bubnjar Shanije Twain koji je surađivao s Mikeom Sternom, Pinom Paladinom, Larryjem Carltonom, Georgeom Dukeom i drugima, onda Brian Owings, bubnjar Emmylou Harris, pa saksafonist Jim Horn koji je radio s »Rolling Stonesima«, Rayom Charlesom, Preslyjem, Sinatrom, McCartneyem, Totom, U2, Tinom Turner, »The Beach Boysima«, Steviem Wonderom, Johnom Denverom, Georgeom Bensonom, Georgem Harrisonom...

I baš kad smo pomislili da je Hal nabrojio sve eminentne glazbenike Amerike, on će:
– Da, tu je još i trubač Billy Huber koji je radio s Jamesom Brownom, Henryjem Mancinijem, »The Temptationsima«, »Four Topsima«, Kennyjem Rogersom i drugima. Ne smijem zaboraviti ni Charliea Chadwicka, top-session kontrabasista i producenta, završava Hal niz onih koji će mu svirati na albumu. Autorsku suradnju Hal će ostvariti pak sa Suzy Bogguss, pjevačicom koja iza sebe ima tri nominacije za »Grammy«, pjevačem Jamiem Hartfordom, liderom »Jamie Hartford Banda«, jednog od najboljih bandova u Nashvilleu i sinom legendarnog Johna Hartforda čije su hitove pjevali i velikani kao što su Glen Campbell i Frank Sinatra. Autorski tim činit će još i Michael Roach, blues pjevač i gitarist, trenutno predsjednik »European Blues Association«.

Uistinu impozantna ekipa, no Hal neće čitav album snimiti u Americi, jedan dio bit će sniman u Europi, pa će se plejadi velikih imena koji će na projektu surađivati s Halom pridružiti i njegovi prijatelji iz Rima – gitarist Daniele Bazzani i pjevačica Gina Fabijani, te njemački gitarist Thomas Kleemaier.

S Halom u Nashville putuju i pjevačica Meri Trošelj, te snimatelj Igor Modrić iz IRS Art-a jer osim što će na video vrpci biti zabilježen sav Halov rad u studiju, s nekim od hrvatskih TV kuća dogovoreno je i snimanje reportaža iz Amerike, a dio snimki bit će korišten i za Halovu jesensku turneju, jer taj »fingerstyle« gitarist, osim što je poznat po izvrsnoj tehnici sviranja i spajanju nespojivog, poznat je i po posebnom multimedijalnom pristupu solističkom koncertu nazvanom »The Guitar Power« koji se temelji na video-projekcijama, upotrebi više vrsta glazbala i povijesnoj dimenziji repertoara.

I Halov novi album izaći će pod etiketom »Dancing Beara«, koji će se, doznajemo od Hala pobrinuti i da svi ti ljudi što će surađivati na novom materijalu negdje ujesen dođu na turneju u Hrvatsku.

– Posebno me veseli činjenica da u Hrvatsku možemo dovesti sve te glazbene velikane, jer gdje god po svijetu sviram nastojim promovirati zemlju iz koje dolazim, a posebno Istru i Primorje, jer ipak je to moj dom, kaže Hal i dodaje kako je mnoštvo stvari u svezi snimanja ovog albuma i samog odlaska u Nashville posljedica stečenih prijateljstava. Tako će primjerice, dok snimanje traje, hrvatska ekipa odsjesti u hotelu nadomak samom studiju, ali imaju na raspolaganju i kuću gitaristice Muriel Anderson koja se u tom periodu nalazi na turneji po Japanu, te onu Tommyja Emmanuela koji im je osim smještaja ponudio na korištenje i svoje gitare.
Novi album se na tržištu očekuje najesen, a na upit hoće li stići snimiti čitav materijal za petnaest dana Hal odgovara:

– Nije nikakav bed ako ne uspijem, samo ću još jednom morati put Amerike i stvar riješena.
Na kraju doznajemo i kako nije jedini poriv za odlazak na snimanje u Nashville Halu bila želja da ostvari album s najeminentnijim svjetskim glazbenicima. Postojao je još jedan razlog.

– Ma iskreno, želja mi je bila svirati sa svim tim ljudima, ali htio sam ostvariti i san svojih dvoje Muppeta (Meri i Igor, op.a) koji oduvijek žele vidjeti Ameriku, pa eto, kad mogu zašto ih ne bi usrećio, završava Hal.

Slavica Mrkić - ožujak 2005.

Objavljeno 25.02.2005.

Vremeplov

Dogodilo se da imam sreće jer sam od svoje devete godine znala što želim da mi bude karijera.
Alanis Morissette