Top singlovi

  1. Foo Fighters - The Sky Is A Neighborhood
  2. Thirty Seconds To Mars - Walk On Water in the Live Lounge
  3. Sting – I Can't Stop Thinking About You
  4. Radiohead - Lift
  5. David Bowie - I Can't Give Everything Away
  6. Prophets Of Rage – Living On The 110
  7. Nine Inch Nails – Less Than
  8. Queens Of The Stone Age – The Way You Used To Do
  9. U2 - You’re The Best Thing About Me
  10. Starsailor - All This Life

Top album

Neil Young - Hitchhiker

dvd preporuka

David Gilmour – Live At Pompeii

Najava koncerata

Ključne riječi

Sve ključne riječi

Intervju: Qrba – ”Ono što mislimo to i kažemo”

Intervju: Qrba – ”Ono što mislimo to i kažemo”Riječka glazbena povijest nadaleko je znana, o njenim se glazbenicima često prepričavaju anegdote, a nepresušno vrelo demo bendova mnoge ostavlja na čudu. Jedan od takvih zanimljivih bendova zasigurno je i Qrba.

RiRock.com: Za početak - tko ste, što ste i kakvu glazbu svirate?

Filip Maršanić: Qrba je glazbeni organizam sastavljen od tri člana sa ciljem odašiljanja moćne pozitivne energije kroz medij zvuka. Članovi su Boris Juretić na gitari, Mario Skender na bubnjevima i ja, Filip Maršanić vokal i basist benda.

RiRock.com: Zašto baš ”Qrba”? Smatrate li da nazivom umanjujete poštovanje prema ženskome rodu?

Filip Maršanić: Kada smo krenuli u promišljanje kako bismo trebali nazvati bend, dugo se nismo mogli dogovoriti. Imali smo brdo prijedloga, ali nijedan nije imao onu sveobuhvatnost koju smo tražili. A zatim je jednoga dana našem gitaristu napamet palo ime Qrba, i to je bilo to. Ime koje je odlično obuhvatilo ono što mislimo i kakav tip glazbe stvaramo, a to iz sljedećih razloga: prvo, ime je lako pamtljivo i ne treba ga objašnjavati. Drugo, ime je sirovo, beskompromisno i bez nepotrebnih uljepšavanja kojima bi se podilazilo raznim nametnutim moralnim normama i ostalim blokadama uma; takva je i naša glazba - ono što mislimo, to i kažemo.

RiRock.com: Kako ste i kada došli do ideje da osnujete bend? Sjećate li se svojih prvih proba? Gdje sada vježbate?

Filip Maršanić: Ideja da se osnuje bend došla je 2001. godine. No konkretno smo počeli svirati negdje 2002. godine. Rad benda prekinuo se 2004. godine odlaskom basista u vojsku i pogibijom bubnjara te je time završila prva faza našeg djelovanja. Druga faza započela je krajem 2006. kada se bend ponovno okuplja i nastavlja s radom na autorskim pjesmama. Sjećamo li se svojih prvih proba? Pa kako se ne bismo sjećali! Iz sadašnje perspektive to nam izgleda pomalo nostalgično. Imali smo malu prostoriju u kojoj nas je ubijala vlaga, mikrofonije je bilo toliko da sam, kada sam htio pjevati, morao izaći iz prostorije na neka dva metra, ali entuzijazma....Toga smo imali na izvoz. Sada vježbamo u jednoj akustičnoj radionici na Grobniku i čekamo da udruga Ri-rock ponovo otvori music box.

RiRock.com: Koliko često ”probavate” i kako izgleda vaš stvaralački rad? Radite li predano i bez prestanka, ili nakon dvije odsvirane pjesme posegnete za pivom u frižideru?

Filip Maršanić: Pa probe znaju oscilirati, tako da nemamo neku konstantu. Naše pjesme najčešće nastaju tako što File i Boro u zelenoj garaži razrađuju svoje ideje, koje kasnije na probama s bubnjarom doživljavaju svoj konačan oblik. Radimo predano onda kada smo u naletu inspiracije, tada nam brzo prolete sati. A pivo popijemo onda kada smo žedni, nema tu nekih pravila i ograničavanja. Svako ograničavanje u umjetnosti ne polučuje dobre rezultate i toga se držimo.

RiRock.com: Kako radite pjesme - čekate da vas uhvati spontana inspiracija ili jednostavno sjednete i kažete sebi: ”Danas ću napisati pjesmu...” ?

Filip Maršanić: Uvijek inspiracija. Forsiranje ne vodi ničemu i to se osjeti.
Koliko ukupno nastupa imate iza sebe i pamtite li kojeg po nečemu jako posebnom?
Iza sebe imamo petnaestak nastupa, a posebno pamtimo onaj od prošle godine u Stereu na kojem je bila odlična atmosfera i prehebeno dobar razglas.

RiRock.com: Kako se zove vaš prvi spot, kada je snimljen, gdje je snimljen i što on za vas predstavlja?

Filip Maršanić: Naš prvi spot snimljen je za pjesmu Digitalna Analogija. Za većinu snimljenih kadrova koji se nalaze u spotu zaslužan je Lario Tus, a ja sam radio montažu.
Nastao je prije otprilike dva tjedna. Spot, kao i pjesma, predstavlja suživot i povezanost ljudi,prirode i tehnologije.

RiRock.com: O čemu govore vaše pjesme, imaju li neki određeni cilj?

Filip Maršanić: Svaka naša pjesma ima različito značenje. Nismo tip benda koji se usredotočuje na samo jednu tematiku. Tekstovi nastaju spontano kao dojam neke situacije koja nas inspirira. Teme naših pjesama kreću se od kritika postojećeg društva i ispraznih običaja, pjesama koje izražavaju bunt protiv stereotipa, parodija na neke međuljudske odnose, osobnih želja, stremljenja i poriva do pjesama koje izražavaju zadovoljstvo i radost.
Bend je krajem dvanaestog mjeseca prošle godine izdao svoj prvi single ”Za se moći” na kojem se nalaze tri pjesme te koji može biti i vaš ukoliko kontaktirate bend.

RiRock.com: Možete li navesti tri glazbenika/glazbenice s kojima biste eventualno voljeli jednom surađivati?

Filip Maršanić: Kada bi postojala potreba, voljeli bismo surađivati s bilo kojim glazbenikom s kojim imamo slična razmišljanja o glazbi, i od čije bismo suradnje oboje imali koristi.

RiRock.com: Kada bi vas netko pitao kakva je aura vašeg benda, što biste mu odgovorili?

Filip Maršanić: Energična.


Qrba - Digitalna Analogija
Linkovi:
www.myspace.com/qrba
www.qrba.net


Nada Percan

Objavljeno 03.02.2010.

Vremeplov

Nije lako biti dobar bend u bilo kom žanru - rock, punk, metal... sve to treba muda i uvjerljivost. Zato mislim da je ključno biti iskren i bit to što jesi. Mi smo zajebanti.
Boris Rakamarić (PHC), intervju za RiRock.com